Wie is CJ Egan-Riley, de huurling die nog niet weet te imponeren bij PSV?

1 februari - 16:15 Laatste update: 20 maart - 18:45

PSV wilde op deadline day nog een verdediger strikken en heeft Conrad Jaden Egan-Riley verwelkomd. In zijn eerste maanden gaat het echter niet soepel voor de jongeling. Wie is deze centrale verdediger, die op huurbasis overkomt van Burnley FC? VoetbalNieuws.nl brengt de 21-jarige Engelsman in kaart.

CJ Egan-Riley werd op 2 januari 2003 geboren in Manchester. De speler, die 1.83 meter lang is, werd als tiener opgepikt door Manchester City en ging aan de slag in de jeugdopleiding. Van een echte doorbraak bij The Citizens kwam het nooit. Wel mocht de verdediger proeven aan het eerste elftal met zijn debuut in september 2021. Destijds speelde Egan-Riley de hele wedstrijd mee in het League Cup-duel met Wycombe Wanderers. Ook speelde Egan-Riley in de achtste finale van de Champions League tegen Sporting Lissabon.

PSV is nog hard op zoek naar een centrale verdediger en lijkt Egan-Riley te gaan huren met een optie tot koop. Egan-Riley heeft nog niet veel ervaring op het hoogste niveau, maar er zit nog voldoende rek in de 21-jarige speler. De Engelsman beschikt over een uitstekende dieptepass en heeft ook een hard schot in huis. Vorig jaar hadden de Eindhovenaren ook al interesse in de Engelsman, maar toen kwam het niet tot een deal. Nu hoopt PSV dat zij de verdediger kunnen huren met een optie tot koop. 

Contractsituatie Egan-Riley

In 2022 maakte de mandekker transfervrij de overstap naar Burnley. In januari 2023 werd de verdediger een half seizoen uitgeleend aan het Schotse Hibernian FC. Deze zomer keerde Egan-Riley terug bij Burnley, waar hij tot 2026 onder contract staat. De marktwaarde van de Brit wordt geschat op twee miljoen euro. PSV maakte op 1 februari bekend dat de 21-jarige speler naar PSV komt. 

Interlandcarrière Egan-Riley

Vanwege zijn dubbele nationaliteit kan Egan-Riley zowel kiezen voor een interlandcarrière bij Engeland en Ierland. De verdediger speelde al in diverse jeugdelftallen van Engeland, maar droeg tijdens de Victory Shield van 2018, het jeugdtoernooi voor de nationale Onder-16 elftallen van het Vereningd Koninkrijk, het shirt van Ierland. Zijn laatste jeugdinterland speelde Egan-Riley voor Engeland Onder 19.

Tegenvallend begin bij PSV

Egan-Riley heeft in zijn eerste maanden nog geen sterke indruk weten achter te laten. PSV twijfelt dan ook om de koopoptie te activeren komende zomer. Volgens het Eindhovens Dagblad voldeed de verdediger in zijn eerste duels voor Jong PSV niet aan de sportieve norm.