Wedstrijdverslag

Captain Wijndal wijst AZ de weg in Leeuwarden: derde overwinning in één week

Captain Wijndal wijst AZ de weg in Leeuwarden: derde overwinning in één week

03-10-2021 16:25

AZ heeft zondagmiddag opnieuw vertrouwen getankt tegen een Eredivisie-promovendus. Zeven dagen na de 5-0 tegen Go Ahead Eagles – en drie dagen na de Conference League-zege op Jablonec – werd er met 1-3 gewonnen op bezoek bij SC Cambuur: aanvoerder Owen Wijndal zette zijn ploeg op het goede spoor met een assist en een treffer.

De Leeuwarders openden in eigen huis enthousiast, maar moesten toezien hoe AZ al snel het initiatief nam. Vangelis Pavlidis kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd, maar stiftte de bal naast, maar niet veel later werd het alsnog 0-1. Wijndal haalde op links de achterlijn en trok voor, Dani de Wit kopte de bal voorbij Sonny Stevens.

Een paar minuten later kreeg Wijndal nog een bevlieging. De linksback werd vrijgespeeld door een subtiel tikje van Jesper Karlsson, kon ongehinderd het veld oversteken en schoof de bal zelf in de verre hoek: 0-2. Vlak voor rust leek AZ nog eens te scoren, maar Stevens voorkwam dat Karlsson succes had.

Cambuur kwam echter niet meer in de wedstrijd en de 0-3 viel alsnog. Pavlidis verzorgde het voorbereidende werk en de mee opgestoomde Jordy Clasie lepelde de bal koeltjes voorbij Stevens. In het vervolg van de tweede helft gebeurde niet veel meer, tota aan de eretreffer die Cambuur een kwartier voor tijd maakte. Michael Breij schoot in, Roberts Uldriķis veranderde de bal van richting en de 1-3 van de Letse Cambuur-invaller was een feit. AZ moest nog even bij de les blijven, maar Peter Vindahl Jensen was op zijn post toen Breij voor 2-3 dreigde te zorgen.

Alex Bangura kreeg vlak voor tijd nog zijn tweede gele kaart en AZ kon na afloop zijn derde zege in één week tijd vieren. De Alkmaarders klimmen voorlopig naar plek twaalf, maar hebben het inhaalduel met Fortuna Sittard van begin december nog tegoed. Cambuur blijft op twaalf punten en gaat sowieso als linkerrijtjeclub de interlandperiode in.