Exclusive

Keepers mee naar voren: een korte geschiedenis over doelmannen en hoekschoppen

04-10-2023 15:03 Laatste update: 15:06

Doelmannen en mee naar voren. Het blijft een opmerkelijk fenomeen, vooral als ze ook nog voor een doelpunt weten te zorgen. Wie herinnert zich het doelpunt van ADO-doelman Martin Hansen in 2015 tegen PSV niet? En recent zagen we nog de vierde doelman ooit in de Champions League scoren. Voetbalnieuws geeft je een korte greep uit de geschiedenis over doelmannen en het mee naar voren gaan.

Het is diep in de blessuretijd als Ivan Provedel met Lazio naar voren gaat. De club uit Rome staat met 0-1 achter tegen Atlético Madrid als er nog een laatste hoekschop volgt. Provedel gaat mee naar voren en ja hoor, de doelman weet de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen.

In 2009 zagen we dit voor het laatst gebeuren in de Champions League. Een pijnlijke herinnering voor alle fans van AZ, die Sinan Bolat namens Standard Luik diep in blessuretijd uit een vrije trap raak zagen koppen. Het was een trauma dat AZ in 2005 ook al eens beleefde, toen Martin Pieckenhagen met een hoekschop mee naar voren ging en met het hoofd wist te scoren.

En dat ze kunnen scoren bij ADO Den Haag weten de doelmannen op. Na de eerder genoemde Hansen nam ook Luuk Koopmans eens een doelpunt voor zijn rekening. In 2020 kopte hij zijn ploeg in de bekerwedstrijd tegen Sparta in de absolute slotseconde op gelijke hoogte, waar het na strafschoppen zelfs door bekerde.

Een van de meest memorabele doelpunten van een doelman uit een hoekschop is die van Peter Schmeichel in dienst van Manchester United. In 1995 kwamen de Engelse in de eerste ronde van de UEFA Cup op een 2-0 achterstand tegen Rotor Volgograd. In de 88e minuut besloot de Deen mee naar voren te gaan en wist zo de stand op 2-2 te koppen. Schmeichel deed dit kunstje in dienst van Aston Villa in 2001 nog eens over, toen hij een hoekschop raak wist te schieten tegen Everton. In Engeland staat de doelman ook bekend als de eerste die vaak met hoekschoppen mee naar voren ging, aldus The Guardian.