Nieuws

'Alcoholverbod kan problemen rondom Nederlands voetbalvandalisme oplossen'

'Alcoholverbod kan problemen rondom Nederlands voetbalvandalisme oplossen'

29-09-2023 16:21

Een alcoholverbod kan een oplossing zijn voor het voetbalvandalisme in Nederland, zo schrijft adviesbureau Berenschot in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De NOS maakt melding van de uitkomst van het onderzoek naar maatregelen tegen voetbalvandalisme.

Om het voetbalvandalisme in Nederland tegen te gaan heeft adviesbureau Berenschot een rapport opgesteld met mogelijkheden. Dat rapport is mede geschreven naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens de Klassieker, waarbij voetbalvandalisme flink aan bod kwam. Naast een alcoholverbod op tribunes worden ook vaste zitplaatsen op naam beschreven.

Het adviesbureau vergelijkt de mogelijk nieuwe situatie met de Engelse. Daar is het al sinds jaar en dag verboden om op tribunes alcohol te nuttigen. Berenschot concludeert dat deze aanpak ook op de Nederlandse tribunes zinnig kan zijn. Rond risicowedstrijden in Engeland is het voor de autoriteiten zelfs mogelijk om een algeheel alcoholverbod in te stellen, zoals in lokale pubs en tijdens busritten.

Volgens de NOS steunt Supporterscollectief Nederland de maatregelen die gericht zijn op het opsporen van individuele daders, maar verzet het zich tegen mogelijke oplossingen die gericht zijn tegen hele groepen.