Nieuws

Ballon d'Or vs The Best FIFA Football Awards: wat zijn eigenlijk de verschillen?

Ballon d'Or vs The Best FIFA Football Awards: wat zijn eigenlijk de verschillen?

16 september - 08:26 Laatste update: 08:30

De Ballon d'Or en The Best FIFA Football Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de beste voetballers en coaches. De genomineerden voor FIFA Awards werden afgelopen week bekendgemaakt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee prestigieuze prijzen? VoetbalNieuws zet de belangrijkste verschillen op een rij.

De verschillen

De Ballon d'Or is de oudste van de twee prijzen. Deze trofee wordt al sinds 1956 uitgereikt aan de beste voetballer van het jaar. The Best FIFA Football Awards zijn een stuk jonger: deze prijzen bestaan pas sinds 2017.

Bij de Ballon d'Or bepalen journalisten de winnaar. Zij brengen hun stem uit op wie volgens hen de beste voetballer is geweest dat jaar. Bij The Best FIFA Football Awards ligt de stemming breder: naast journalisten mogen ook bondscoaches, aanvoerders van nationale teams en fans hun stem uitbrengen.

Ook qua timing verschillen de awards van elkaar. De Ballon d'Or vindt doorgaans plaats in oktober en kijkt terug op de prestaties in het voorbije seizoen. The Best FIFA Football Awards worden aan het begin of eind van een kalenderjaar gehouden en kijken dus terug op de prestaties in dat kalenderjaar.

Samenwerking FIFA en Ballon d'Or

Hoewel het nu aparte prijzen zijn, werkten de FIFA en France Football tussen 2010 en 2015 wel samen voor de Ballon d'Or. In die jaren heette de prijs dan ook de FIFA Ballon d'Or. Daarna ging de FIFA verder met een eigen award.

De Ballon d'Or blijft de meest prestigieuze individuele voetbalprijs, mede vanwege de rijkere historie. Maar The Best FIFA Football Awards winnen wel terrein en zullen de komende jaren ongetwijfeld aan belangstelling en status winnen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s