AZ bereikt Conference League na verlenging en penalty's tegen Brann

31-08-2023 22:00 Laatste update: 22:09

AZ heeft zich na een zware wedstrijd in Noorwegen geplaatst voor de Conference League. De ploeg van Pascal Jansen was pas na strafschoppen te sterk voor de Noren.

AZ begon goed aan de return en kwam op een 0-2 voorsprong door doelpunten van Lahdo en Mijnans. Vlak voor rust deed Brann wat terug, waarna Mijnans de marge weer naar twee tilde. De Noren gaven zich niet gewonnen en maakten het weer spannend.

Nog voor rust maakte Knudsen de 1-2 uit een hoekschop. In de tweede helft liep AZ alweer snel weg na een doelpunt van Ruben Van Bommel. Brann gaf zich nog niet gewonnen en Soltvedt krulde een vrije trap fraai in de kruising voor de 2-3. In de slotfase van de reguliere speeltijd tekende Sery namens de Noren voor de gelijkmaker en kon de verlenging beginnen.

In de verlenging wisten beide teams niet meer te scoren, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. Beide ploegen waren goed in de strafschoppenreeks. Pas bij de zesde penalty van Brann lukte het AZ-doelman Ryan om een bal te stoppen. Alexandre Penetra tekende daarna voor de beslissing.

De wedstrijd ging gelijk op, met kansen voor beide teams. AZ leek met een 1-3 voorsprong op rozen te zitten, maar gaf de marge in de slotfase weg. In de verlenging en penaltyserie trok de ploeg van Pascal Jansen aan het langste eind.