Nieuws

Wie is Chuba Akpom, de supersub van Ajax die in de Franse belangstelling staat?

Wie is Chuba Akpom, de supersub van Ajax die in de Franse belangstelling staat?

27-12-2023 21:30 Laatste update: 21:30

Ajax heeft Chuba Akpom binnengehaald als concurrent voor Brian Brobbey, maar een vroeg vertrek is niet onmogelijk. De 27-jarige spits kwam over van Middlesbrough en kan na een half jaar alweer uitwijken naar Frankrijk. Wie is Akpom eigenlijk precies? VoetbalNieuws stelt de doelpuntenmachine aan je voor!

Wie is Chuba Akpom?

Akpom werd op 9 oktober 1995 geboren in Londen en belandde in 2002 in de jeugdopleiding van Arsenal. De aanvaller van Nigeriaanse komaf maakte in 2013 zijn debuut voor The Gunners, maar van een definitieve doorbraak kwam het niet. Arsenal stalde Akpom op huurbasis bij Brentford, Coventry City, Nottingham Forest, Hull City, Brighton en de Belgische club Sint-Truiden. In 2018 maakte Akpom de definitieve transfer naar het Griekse PAOK Saloniki.

In Griekenland bloeide Akpom helemaal op. In zijn eerste seizoen voor PAOK had de aanvaller een groot aandeel in het winnen van de dubbel en daarom is Akpom nog altijd mateloos populair bij de aanhang van de Griekse club. In de bekerfinale maakte hij zelfs de enige en dus beslissende goal. Na twee seizoenen transfereerde Akpom naar het Engelse Middlesbrough, waar hij het afgelopen seizoen 28 keer tot scoren kwam in het Championship. De aanvaller kroonde zich daarmee tot topscorer van de competitie.

Chuba Akpom als speler van PAOK.
Chuba Akpom als speler van PAOK.

Zijn prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven. Mislintat zag de 27-jarige spits als topkandidaat om de aanvalslinie te versterken. Er moest met spoed een concurrent voor Brobbey komen en met de komst van Akpom is dat probleem opgelost. Akpom tekende in de zomer een contract voor vijf jaar in Amsterdam. 

Eind december wordt Akpom gelinkt aan een overstap naar de Ligue 1. Lille OSC zou de Ajacied graag op huurbasis willen overnemen. Het is niet ondenkbaar dat Ajax mee zal werken aan een vertrek, al leefde Akpom na een bedroevende start uit tot supersub in Amsterdam.

Hoe zien de statistieken van Akpom eruit?

In de eerste seizoenshelft moest Chuba Akpom het eerst vooral doen met invalbeurten. Echter na het vertrek van Maurice Steijn bij Ajax en de komst van John van 't Schip vindt hij een nieuwe versnelling. Tegen FC Volendam begint de doelpunten teller met lopen en vier wedstrijden op rij is hij trefzeker. Tegen SC Heerenveen scoort hij twee doelpunten en tegen Almere City en Vitesse is hij één keer trefzeker. Op bezoek bij Olympique Marseille in de Europa League scoort Akpom ook zijn eerste Europese treffer. Het mocht niet baten, want Ajax verliest met 4-3. In totaal speelde de Engelsman negentien wedstrijden waarin hij negen tot scoren kwam.