Exclusive

Oranje Leeuwinnen richting knock-outfase: wanneer is Nederland poulewinnaar?

Oranje Leeuwinnen richting knock-outfase: wanneer is Nederland poulewinnaar?

31-07-2023 22:48 Laatste update: 01-08-2023 07:00

De Oranje Leeuwinnen kunnen zich dinsdag plaatsen voor de knock-outfase van het WK. De ploeg van bondscoach Andries Jonker speelt om negen uur 's ochtends tegen Vietnam, wat op papier weinig problemen mag opleveren. Bij een zege is de klus sowieso geklaard, maar Nederland kan ook nog groepswinnaar worden. Hoe zien de scenario's eruit? VoetbalNieuws geeft je een overzicht!

Laten we eerst even naar de stand in poule E kijken. Nederland staat momenteel op de tweede plek en heeft evenveel punten als koploper Verenigde Staten, maar een minder doelsaldo. Portugal staat op de derde plaats met drie uit twee en het puntloze Vietnam is al uitgeschakeld. De nummers één en twee van de poule plaatsen zich immers voor de laatste 16.

1. Verenigde Staten     2 - 4 (+3)
2. Nederland               2 - 4 (+1)
3. Portugal                  2 - 3 (+1)
4. Vietnam                  2 - 0 (-5)

Nederland wint, Amerika niet: Nederland groepswinnaar
Wanneer Nederland wint, en de Verenigde Staten punten laten liggen tegen Portugal, is Nederland sowieso groepswinnaar. De dames spelen dan op zondag 6 augustus om 04.00 uur 's nachts tegen de nummer twee uit poule G. Daarin zitten Italië, Zweden, Zuid-Afrika en Argentinië. Op dit moment zijn de Italianen dan de virtuele tegenstander van Oranje.

Nederland en Amerika winnen allebei of spelen allebei gelijk: doelsaldo telt
Wanneer Nederland en Amerika allebei winnen of allebei gelijkspelen, telt het doelsaldo. Het onderlinge verschil is op dit moment twee in het voordeel van Team USA. Dat betekent dat Nederland sowieso met drie doelpunten meer van Vietnam moet winnen dan Amerika van Portugal. Bij twee gelijke spelen is Amerika groepswinnaar. De regerend wereldkampioen heeft immers ook meer doelpunten voor, wat bij een gelijk doelsaldo en gelijk aantal punten telt. Mocht Oranje tweede worden, dan speelt het eveneens op zondag 6 augustus de achtste finale, maar dan tegen de groepswinnaar uit poule G (waarschijnlijk Zweden). Die wedstrijd begint om een voor ons gunstigere tijd, om 11.00 uur.

Oranje verliest, Amerika verliest: Oranje zo goed als uitgeschakeld
Wanneer Oranje verliest van Vietnam en Portugal wint van de Verenigde Staten, is het hoogstwaarschijnlijk uitgeschakeld. In dat scenario moeten de dames hopen dat Amerika met enorme cijfers wordt verslagen om nog aanspraak te mogen maken op de tweede plaats.

Oranje verliest, Amerika speelt gelijk: Oranje uitgeschakeld
Mocht Oranje verliezen en Amerika gelijkspelen, dan is Nederland sowieso uitgeschakeld. Portugal heeft dan namelijk net zoveel punten als Nederland, maar een beter doelsaldo en dus gaan zij dan door als nummer twee.