Nieuws

Hét moment van Maradona: wat was de Hand van God precies?

Hét moment van Maradona: wat was de Hand van God precies?

30-07-2023 10:07

De Hand van God is onlosmakelijk verbonden met de voetballerij en dient wellicht als het bekendste moment van Diego Maradona. Wat was precies de Hand van God, die in 1986 voor veel ophef zorgde? VoetbalNieuws vertelt het je. 

Op het WK in 1986 troffen Engeland en Argentinië elkaar in de kwartfinale in Mexico-Stad. Sterspeler Maradona opende de score tegen de Engelsen en wist de bal over doelman Peter Shilton heen te wippen. Het probleem was dat Maradona zijn hand boven zijn hoofd hield om de bal de tik te geven. Scheidsrechter Ali Bin Nasser dacht dat de Argentijn de bal met zijn hoofd raakte en keurde het doelpunt goed.

Uiteindelijk zou de kwartfinale tussen Argentinië en Engeland een legendarische wedstrijd worden. Maradona zorgde in dezelfde wedstrijd namelijk voor de 2-0 met een waanzinnige solo-actie, waarin hij zes Engelsen het nakijken liet. Argentinië won het duel met 2-1. Na afloop vertelde Maradona op een persconferentie dat zijn eerste treffer gedeeltelijk met zijn hoofd en gedeeltelijk met de 'Hand van God' was gemaakt, waarmee de uitspraak was geboren.

Maradona hield lang vol dat hij niet met zijn hand scoorde, maar gaf in 2006 toch toe, in een interview met het ARD. Het zal waarschijnlijk de eerste en laatste keer zijn dat een speler twee treffers met dergelijke bekendheid in één wedstrijd weet te maken.