Interview

Met Kroatië bekende Steenvoorden looft Feyenoord- en Ajax-targets: Zijn zó goed

Met Kroatië bekende Steenvoorden looft Feyenoord- en Ajax-targets: "Zijn zó goed"

28-07-2023 14:26 Laatste update: 14:52

Yannick Sonnemans

Feyenoord en Ajax willen zich dolgraag versterken met twee Kroatische voetballers van dienst: Luka Ivanusec en Josip Sutalo. Het duo van NK Dinamo Zagreb staat er goed op in Kroatië en dat kan ook een Nederlander die daar actief is beamen. VoetbalNieuws sprak met Matthew Steenvoorden, de voormalig speler van Feyenoord die tot vandaag vier jaar in actie kwam bij het Kroatische HNK Gorica.

Steenvoorden kennen we in Nederland van zijn tijd bij Feyenoord, Excelsior en SC Cambuur. Vier jaar geleden maakte hij de overstap naar HNK Gorica in Kroatië, waar hij vier jaar lang zijn brood verdiende. Tot vandaag, want de 30-jarige verdediger heeft zojuist zijn overstap afgerond naar Pakhtakor, de kampioen van Oezbekistan. Met die club komt hij komend seizoen uit in de Aziatische Champions League, waar onder meer het Al Nassr van Cristiano Ronaldo in uit kan gaan komen. "Cristiano moet zich nog wel even plaatsen voor de groepsfase, haha", lacht Steenvoorden.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Matthew Steenvoorden (@matthewsteenvoorden)

Het niveau in Kroatië

De 1ST HNL, de hoogste competitie in Kroatië, kent Steenvoorden door en door. Zijn club Gorica vergelijkt hij met clubs uit de Eredivisie. "Ik denk dat ons team een beetje aan de onderkant, middenmoot van de Eredivisie zou spelen", aldus de rechtspoot, die Dinamo Zagreb al snel ter sprake brengt. "Wij speelden één jaar voor de Europese plekken, alleen toen haalde Dinamo en andere clubs onze beste spelers weg. Dinamo is wel echt te vergelijken met de top van Nederland, die kunnen echt ballen."

Momenten van Ivanusec: 'Toen versnelde hij een tandje'

Luka Ivanusec is de 24-jarige linksbuiten van Dinamo Zagreb die volgens alle toonaangevende Nederlandse media dicht bij een transfer naar Feyenoord is. Steenvoorden kijkt er niet van op, hij is onder de indruk van de multifunctionele Kroaat. "Dat is nou echt een goede speler", begint de Nederlander, die vervolgens een moment van afgelopen seizoen voor de geest haalt. "Wij speelden de laatste wedstrijd van vorig seizoen nog tegen Dinamo en kwamen in dat duel 1-0 voor. Toen ging hij even een tandje versnellen. Hij was bij twee goals betrokken en kwam steeds gevaarlijk vanaf de buitenkant in de één-twee. Onze back had een hele lastige avond die avond."

Wanneer Steenvoorden de vraag krijgt met welke speler je hem kan vergelijken komt de naam van Cody Gakpo naar boven, al is die wat groter van stuk. "Hij is echt een type dat tussen de linies komt en naar binnen gaat. Een beetje Gakpo, maar dan kleiner. Hij komt vaak naar binnen en schiet dan met zijn rechtervoet. Het is niet echt een speler die buitenom gaat."

Of Ivanusec in het spel van Feyenoord en Arne Slot past bestaat volgens Steenvoorden geen twijfel over. "Ik heb Slot zelf ook nog even gehad bij Cambuur. Die wil eigenlijk niemand aan de zijkant hebben, alles door het midden. Daar past hij wel in."


Luka Ivanusec tijdens een winterse wedstrijd met Dinamo Zagreb

'Sutalo staat altijd goed'

Een speler die Steenvoorden gezien zijn positie nog beter kan beoordelen, is Josip Sutalo. De 23-jarige Kroatische verdediger staat in de belangstelling van Ajax, dat wel flink voor hem in de buidel zal moeten tasten. Dat is het volgens de geboren Leidschendammer dubbel en dwars waard. "Hij is ook echt heel goed ja, natuurlijk wel wat jonger. Hij is staat verdedigend altijd goed, ook met counters van de tegenpartij, en is ook aan de bal erg sterk. Vooral voor een Kroaat is hij voetballend goed, die hebben namelijk niet allemaal meegekregen wat wij in Nederland als verdedigers wel meekrijgen."

De aanvallers van Gorica hadden steevast een lastige avond wanneer de wedstrijden tegen Dinamo Zagreb op de planning stonden. "Bij Dinamo hoef je eigenlijk niet zo veel te doen als verdediger, je bent alleen maar aan het aanvallen. Onze aanvallers hadden echt van: sh*t, we gaan meer verdedigen dan aanvallen. Hij kan een heel mooi duo gaan vormen met Josko Gvardiol bij de nationale ploeg van Kroatië", klinkt het.

Het prijskaartje dat momenteel aan Sutalo wordt gekoppeld in de Kroatische media is stevig: 25 miljoen euro. Dat is volgens Steenvoorden niet gek voor een club als Dinamo Zagreb. "Het is Champions League-niveau, zo denken ze daar. Afgelopen seizoen hebben ze ook Lovro Majer voor veel geld verkocht aan Stade Rennes, dus dat is niet zo gek", besluit Steenvoorden, die Sutalo in alles een geschikte opvolger vindt van de naar Arsenal vertrokken Jurriën Timber.


Josip Sutalo in actie tijdens een wedstrijd van Dinamo Zagreb