Exclusive

 Het 22-jarige talent van Benfica op huurbasis naar AZ: wie is Tiago Dantas?

Het 22-jarige talent van Benfica op huurbasis naar AZ: wie is Tiago Dantas?

23-07-2023 09:01
1

AZ heeft zich voor komend seizoen verzekerd van de diensten van Tiago Dantas. De 22-jarige middenvelder wordt gehuurd van Benfica, met optie tot koop. De Portugees geldt als een groot talent, maar wist bij Benfica nog niet door te breken. Voetbalnieuws zet zijn carrière tot nu toe op een rijtje.

Dantas werd geboren in Lissabon en doorliep vanaf zijn vierde de jeugdopleiding van Benfica. Al op 17-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut voor Benfica B. Een jaar later volgde ook zijn officiële debuut voor het eerste elftal van de Portugese topclub. In een bekerwedstrijd tegen Vitoria Setubal in 2018 mocht Dantas vijf minuten invallen.

Image from Gyazo

Dantas in de 4-0 verloren uitwedstrijd tegen AEK Athens

Grote belofte bij opleiding

Bij de jeugdopleiding van Benfica gold Dantas al snel als een van de grootste talenten. Hij was een vaste waarde in het succesvolle Benfica Onder 19, dat de finale van de UEFA Youth League haalde. Bij de nationale jeugdploegen van Portugal was Dantas een vaste klant. Met de Onder 21 werd hij zelfs aanvoerder. Een debuut voor het grote Portugal laat nog op zich wachten.

In 2020 huurde Bayern München de toen 19-jarige Portugees voor één seizoen van Benfica. De Duitse grootmacht zag genoeg potentie in de creatieve middenvelder. Dantas mocht twee keer invallen in de Bundesliga, maar een echte doorbraak zat er niet in. Wel werd hij met de Duitse ploeg dat jaar kampioen en wonnen ze de wereld beker voor clubs.

Image from Gyazo

Dantes viert het kampioensfeest met Bayern München in 2021

Ervaring opdoen bij Tondela en PAOK

Na zijn verhuurperiode aan Bayern keerde Dantas terug bij Benfica. Ook daar kon hij echter niet rekenen op veel speeltijd vanwege de zware concurrentie. Dantas werd daarom twee seizoenen op rij verhuurd om ervaring op te doen.

Eerst aan het Portugese Tondela, waar hij 26 competitiewedstrijden speelde. Vorig seizoen was de linkerpoot bij PAOK Saloniki in Griekenland goed voor 5 goals en 2 assists in 39 duels.

Nieuwe start bij AZ

Nu gaat de pas 22-jarige Dantas dus aan de slag bij AZ. De Alkmaarders huren hem voor één seizoen, maar hebben wel een optie tot koop bedongen. Bij AZ hoopt de Portugees dan eindelijk door te breken. Met het vertrek van Reijnders en de verhuur van Buurmeester en Koopmeiners, is er in ieder geval ruimte op het middenveld.