Nieuws

KNVB: wedstrijd gestaakt bij homofobe spreekkoren, daders riskeren stadionverbod

KNVB: wedstrijd gestaakt bij homofobe spreekkoren, daders riskeren stadionverbod

10-07-2023 13:18

De KNVB heeft bekendgemaakt dat er in het aankomende seizoen maatregelen zullen worden genomen wanneer het woord "homo" als scheldwoord wordt gebruikt tegen een speler of scheidsrechter. Daders riskeren een stadionverbod van achttien maanden.

"Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt. Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren", aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB

Tijdens de recente algemene vergadering betaald voetbal (AVBV) op 27 juni waren alle afgevaardigden het eens: de clubs willen een einde maken aan 'homofobe' spreekkoren. Vanaf het begin van het seizoen 2023/’24 zal de stadionspeaker bij massale, herhaalde en/of langdurige 'homofobe' spreekkoren gericht op een individu, eerst de daders waarschuwen. Als deze waarschuwingen niet worden opgevolgd na twee meldingen, zal de wedstrijd tijdelijk worden stilgelegd.

De verantwoordelijken zullen worden geïdentificeerd en krijgen een stadionverbod van maximaal 18 maanden. Na afloop van het seizoen 2023/’24 zal de AVBV de aanpak evalueren en op basis daarvan verdere afspraken maken.

Tot op heden lag de nadruk vooral op het vergroten van bewustzijn en het nemen van preventieve maatregelen om 'homofobe' spreekkoren te bestrijden. De hierboven genoemde maatregelen worden nu toegevoegd als onderdeel van een algehele aanpak om het voetbal gezamenlijk toegankelijk, gastvrij en veilig te houden.