Interview

Seuntjens trots na 'magische' rentree in Japan: 'Niet in woorden uit te drukken'

Seuntjens trots na 'magische' rentree in Japan: 'Niet in woorden uit te drukken'

28-06-2023 11:30 Laatste update: 11:38

Ralf Seuntjens maakte in maart 2022 met veel verwachtingen zijn droomtransfer naar Japan, waar hij zou gaan spelen voor FC Imabari. Na slechts drie wedstrijden maakte een heftige diagnose bruut een einde aan zijn voortvarende start. Iets meer dan een jaar later heeft de aanvaller zijn rentree gemaakt. VoetbalNieuws sprak de aanvaller over zijn herstel, zijn tijd in Japan en zijn toekomstplannen.

In mei 2022 stond de wereld van Seuntjens ineens op zijn kop toen er bij een CT scan een tumor werd gevonden. Het bleek uiteindelijk om lymfeklierkanker te gaan. Een langdurig en zwaar traject stond hem te wachten, maar de aanvaller vocht zich erdoorheen. Na iets meer dan een jaar ging de grote wens van Seuntjens in vervulling: als invaller mocht hij weer op het veld staan bij FC Imabari.

De aanvaller omschrijft zijn rentree als 'iets magisch'. "Na zo'n lange tijd dit bewerkstelligen, dat maakt me enorm trots", aldus Seuntjens. "Het wordt me ook enorm gegund hier. Echt prachtig om mee te maken. Ongelooflijk dat het zo snel is gegaan. Mijn kids hebben het op tv kunnen zien. Dat is niet in woorden uit te drukken."

Fantastisch ontvangst

Nadat hij een periode zijn conditie op peil mocht houden bij het Sparta van Maurice Steijn, keerde de 34-jarige aanvaller begin mei terug naar Japan. Daar werd hij hartelijk ontvangen bij de club. "Dat was natuurlijk fantastisch", blikt Seuntjens terug. "Het ontvangst straalde zoveel respect uit. Zo'n lang applaus. Allerlei dingen die ze regelen hier. Dat probeer je in meerdere vormen terug te geven. Zoals normaal gedrag en hard trainen. Je probeert alles te doen wat je kan."

Seuntjens krijgt de vrijheid om op zijn eigen tempo toe te werken naar volledige fitheid. "Het gaat goed. We zijn weer volop bezig, dus dat is fijn." Het doel is om langzaamaan weer hele wedstrijden te kunnen gaan spelen. "Jazeker. Het ligt natuurlijk altijd aan de trainer, maar ik ga wel de goede kant op. Ik ben natuurlijk wat later ingestroomd. Nu train ik al een tijdje mee met de groep. Ik ben er nu al acht weken. Het gaat nu vooral om opbouwen en laten zien dat je er bent."

Leven naast het voetbal

Op sportief gebied zet The Seun of God alle zeilen bij, maar ook op cultureel vlak doet de aanvaller zijn best. Zo probeert hij via Duolingo de taal te leren. "Het gaat wel aardig. De basisbegrippen heb ik onder de knie en ik kan al bestellingen doen. Elke week probeer ik wat lesjes te doen. In de app gaat alles nog op mijn tempo, maar de gesprekken volgen in de kleedkamer gaat nogal lastig."

Naast het leren van de taal, geniet Seuntjens volop van het leven in Japan met zijn gezin. "Ik zit in een hele mooie omgeving", aldus de oud-speler van onder meer NAC, VVV-Venlo en De Graafschap. "Het is heel groen en er zijn mooie bergen en stranden. Verder is er een shopping mall en de kids kunnen buiten spelen in verschillende parken. Bovendien gaan ze hier allebei naar een internationale school gaan. Dat is wel fijn."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ralf Seuntjens (@ralfseuntjens9)

Toekomstplannen

Seuntjens heeft nog een contract tot medio 2024 bij de Japanse derdeklasser. De aanvaller weet nog niet hoe zijn toekomst eruit ziet. "Tot nu toe ligt die hier. We moeten eerst laten zien of het er allemaal nog inzit. Vanuit daar weet je nooit hoe het loopt." De spits staat in ieder geval open voor een langer verblijf. "Zeker weten. Het is een schitterend land. We voelen ons thuis hier."

Een terugkeer naar Nederland is niet uitgesloten, maar de voorkeur gaat uit naar een langer verblijf in Japan. "Nederland…wie weet wat er daar nog kan komen, maar laten we eerst even op mezelf en Imabari focussen. In november kijken wel verder."

Gezien zijn leeftijd en heftige diagnose had Seuntjens er ook voor kunnen kiezen om zijn schoenen aan de wilgen te hangen. Toch wist de aanvaller zich terug te knokken. "Als doorvoetballen een optie is, dan zou dat top zijn", laat hij weten. "Het spelen van wedstrijden is een andere soort belasting van het lichaam. We moeten kijken hoe ik daarop reageer. Als het niet goed gaat, dan moet ik eerlijk tegen mezelf zijn en concluderen dat het op dit niveau niet meer werkt. Als het wel allemaal goed gaat, dan hoop ik nog wel even te voetballen. Ik heb goede hoop en vertrouwen dat het lukt."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!