Exclusive

Waarom doet 'gastland' Qatar als Arabisch land mee aan de CONCACAF-Gold Cup?

Waarom doet 'gastland' Qatar als Arabisch land mee aan de CONCACAF-Gold Cup?

24-06-2023 11:20 Laatste update: 11:44

Over enkele dagen start de Gold Cup met landen uit Noord- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. Een opvallende naam tussen de deelnemende landen is Qatar. Voetbalnieuws zocht voor je uit waarom het Arabische land mee doet aan het toernooi.

WK 2022

Qatar is gastdeelnemer van de Gold Cup deze zomer. Hun deelname heeft alles te maken met het WK van afgelopen winter waar het Arabische land gastland was van het toernooi. Om bij het begin te beginnen moeten we terug naar 2017. Toen besloten de CONCACAF (Amerikaanse voetbalbond) en de AFC (Aziatische voetbalbond) nauwer samen te gaan werken en er voor te gaan zorgen dat het niveau in beide gebieden omhoog moest gaan. Aangezien toen duidelijk was dat Qatar het WK van 2022 zou gaan organiseren werd er besloten dat dat land mee zou mogen doen aan de Gold Cup’s van 2021 en 2023. "Een prachtige manier voor het team om zich voor te bereiden op het WK van 2022 in Qatar", vertelde sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa, de voorzitter van de Aziatische voetbalbond, in 2020.

Waar de deelname van 2021 vooral een voorbereiding was op het WK in Qatar, is de deelname van 2023 vooral onderdeel van de overeenkomst om nauwer samen te gaan werken. Beide bonden hopen dat de deelname er voor zorgt dat supporters uit beide gebieden meer interesse zullen tonen in elkaar en dat daardoor de sport gepromoot kan worden.

Financiële plaatje

Ook het financiële plaatje speelt een rol. Zoals wel vaker speelt geld geen rol in de voetbalwereld en zo ook bij de overeenkomst tussen de CONCACAF en de AFC. Qatar is namelijk een belangrijke sponsor van de Gold Cup waardoor het land dus als gast mee mag doen. OF er in de toekomst ook landen van de CONCACAF mee gaan doen aan AFC-toernooien is nog onduidelijk.