Opinie

Analisten kritisch op Memphis: 'Gaat toch een beetje de spelverdeler uithangen'

Analisten kritisch op Memphis: 'Gaat toch een beetje de spelverdeler uithangen'

27-03-2023 21:48

Pierre van Hooijdonk was te spreken over de eerste 25 minuten voetbal die het Nederlands elftal op de mat legde tegen Gibraltar. Rafael van der Vaart hoopt in de tweede helft een offensiever en sneller spelend Oranje te zien. 

Van Hooijdonk tilt niet te zwaar aan het feit dat Nederland met 'slechts' 1-0 leidt tegen Gibraltar bij rust. "Ik vond dat het Nederlands elftal een goede beginfase had", zegt Pi-Air bij de NOS. "De eerste 25 minuten waren prima. Veel gevaar en veel voorzetten. Het resulteert alleen niet in de goals."

Collega-analist Van der Vaart is kritischer. "Je kan wel van links en naar rechts spelen, maar er komt een moment dat hij naar voren móét", begint de voormalig Oranje-captain. "De voorzetten waren matig. Er waren er maar twee en die waren meteen ook heel gevaarlijk. Met een rechtspoot op links en een linkspoot op rechts zijn de voorzetten toch het gevaarlijkst, maar schiet ook een keer van buiten de zestien..."

Of het niet de verdienste van Gibraltar is dat het 'slechts' 1-0 staat bij rust? "Ja en nee", meent Van Hooijdonk. "Ik vind dat je het aanvallend niet helemaal goed doet. Koeman wil veel mensen in de zestien hebben. Dat is Depay op tien niet... Hij gaat toch een beetje de spelverdeler uithangen. Dan is hij er soms niet en dan speel je tegen een overtal."