Nieuws

Moniz is klaar met racisme in Hongarije: 'Stap desnoods naar UEFA of Orban'

Moniz is klaar met racisme in Hongarije: 'Stap desnoods naar UEFA of Orban'

24-10-2022 23:24 Laatste update: 25-10-2022 06:32

Ricardo Moniz is het racisme op de Hongaarse voetbalvelden spuugzat. De trainer van Zalaegerszegi TE stapt als het moet zelfs naar de UEFA, of nog ingrijpender: premier Viktor Orban. De Nederlander kreeg zaterdag zelf een rode kaart, nadat hij zijn spelers opdroeg van het veld te stappen.

Moniz kon het niet meer verkroppen dat de supporters van tegenstander, Budapest Honvéd FC, steeds apengeluiden aan het maken waren richting zijn spelers. “Ik maakte het voor de tweede keer in vier dagen mee, dat was voor mij een reden om van het veld te stappen”, zegt Moniz tegen de NOS. "Ik had de vierde official gewaarschuwd dat de oerwoudgeluiden moesten stoppen. Hij vertelde dat hij niets had gehoord, net als de grensrechter en de trainer van de tegenstander. Het is altijd hetzelfde hier", spreekt hij woedend.

"Al moet ik deze strijd alleen aangaan, het interesseert me niets. De scheidsrechter had die geluiden moeten elimineren door zelf van het veld af te gaan. Dat gaat mij te ver en ik ben er klaar mee." Ook in Nederland maakte hij al eens racisme mee, toen als trainer van Excelsior in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. Speler Ahmed Mendes Moreira werd met spreekkoren bejegend. "In 2019 is er niet tegen opgetreden. Iedereen praat erover en doet interessant. Dat was allemaal voor de bühne. Er is toen niemand vervolgd, er is niets gebeurd."

Er is nog geen duidelijkheid over het feit of de Hongaarse voetbalbond hem ook daadwerkelijk gaat schorsen voor zijn rode kaart. "Ik ben heel benieuwd wat ze gaan doen. Als hij blijft staan, dan accepteer ik dat niet. Dan stap ik naar de UEFA. Het is klaar. Ik deins er ook niet voor terug om het bij de politiek aan te halen. Gezien alle reacties tot nu toe, heb ik er vertrouwen in dat dit alles een positieve wending gaat krijgen."