Nieuws

Is Tuchel 'terecht' ontslagen? Alles over het ontslag van de Duitser bij Chelsea

Is Tuchel 'terecht' ontslagen? Alles over het ontslag van de Duitser bij Chelsea

07-09-2022 12:33 Laatste update: 12:37

Thomas Tuchel werd woensdag door Chelsea de wacht aangezegd. De Duitse manager werd verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende prestaties. Gingen de resultaten van The Blues inderdaad bergafwaarts? VoetbalNieuws zet de nodige feiten voor je op een rijtje.

Tuchel ging op 26 januari 2021 aan de slag bij de Londenaren en wist in zijn eerste seizoen direct de Champions League te winnen met Chelsea. De data die Statsbomb heeft verzameld laat echter zien dat de opwaartse trend die zichtbaar was sinds de manager aantrad bij de Engelse grootmacht, naarmate de tijd vorderde af begon te nemen.

Ook het aantal tegentreffers laat zien dat Chelsea in verval is geraakt. In zijn eerste vijftig duels als eindverantwoordelijke hoefde Tuchel maar 24 keer te balen na een tegentreffer. In de volgende vijftig wedstrijden was het liefst 53 keer raak. Chelsea investeerde deze transferperiode fors in de verdediging: onder meer Kalidou Koulibaly (38 miljoen euro), Marc Cucurella (65 miljoen euro) en Welsey Fofana (80 miljoen euro) werden voor veel geld binnengehengeld.

Databureau Squawkwa berekende voor dat alleen Watford (acht) meer fouten heeft gemaakt dan Chelsea (vijf) die direct tot een doelpunt leidden dit Premier League-seizoen. Daarnaast is ook de improductiviteit voorin opvallend. Het was voor de topclub in zes wedstrijden pas acht keer raak. Ter vergelijking: Manchester City schoot al twintig keer met scherp.

Qua winstpercentage kan Tuchel niet bijzondere statistieken overleggen: 60% van de gespeelde wedstrijden eindigden in een zege. Van zijn drie voorgangers kan alleen Frank Lampard slechtere cijfers (52%) overleggen. Antonio Conte (65%) en Maurizio Sarri (62%) presteerden allemaal beter.

De Londense club begint daarnaast vormen aan te nemen van een waar trainerskerkhof. In de afgelopen tien jaar stonden maar liefst acht verschillende managers aan het roer bij het opnieuw in crisis verkerende Chelsea.