Nieuws

Dit is waarom Ajax nauwelijks winst maakt op de transfer van Conceição

Dit is waarom Ajax nauwelijks winst maakt op de transfer van Conceição

24 april - 11:20 Laatste update: 11:20

FC Porto heeft Francisco Conceição definitief overgenomen van AjaxChico keer terug naar de club die hem voor vijf miljoen naar Amsterdam liet vertrekken, maar de tien miljoen die Ajax ving betekent geen winst. Hoe zit het precies? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Tijdens het zomerse transferwindow van 2022 tekent Conceição in Amsterdam. Ajax betaald vijf miljoen voor de zoon van FC Porto trainer Sérgio Conceição en hij tekent een contract tot medio 2027. De vlugge Portugese buitenspeler kan niet slagen in Amsterdam en na 28 wedstrijden in het eerste elftal is het al voor hem gedaan. De net aangestelde Sven Mislintat beslist dat het beter voor Conceição is om met een huurtransfer te vertrekken. FC Porto slaat toe en weet zelfs een koopoptie in het contract te krijgen. Op dinsdag lichtte Os Dragões die optie ook en dus zullen zij tien miljoen euro naar Amsterdam overmaken.

Waarom maakt Ajax geen forse winst op Conceição

De vijf miljoen die Ajax betaalde is dus gestegen naar tien miljoen. Echter zullen de Amsterdammers de vijf miljoen die als winst gezien kan worden niet op de rekening bij kunnen schrijven. Toen Conceição in Amsterdam tekende kreeg hij een tekenbonus van vier miljoen euro en dus zakt de totale winst van de transfer naar slechts één miljoen. Daags na het ontvangen van het tweede deel van zijn tekenbonus maakte de zaakwaarnemer van Conceição dat hij liever wilde vertrekken en Ajax werkte daar aan mee.

Dit seizoen verkeerd Conceição in een veel betere vorm. Onder zijn vader bij FC Porto bloeit de rappe buitenspeler weer helemaal op. Hij begon bij zijn oude club onderaan de hyrachie, maar is inmiddels een onomstreden basisspeler op de rechterflank. In 38 wedstrijden scoorde hij zeven keer en leverde hij ook zeven assists af. Ook mocht hij na zijn terugkomst in Portugal zich opmaken voor zijn debuut bij de nationale ploeg. In een oefeninterland egen Slovenië viel hij in in de rust.