Nieuws

Dit zegt Van Bronckhorst over de tactiek van Ajax: 'Zit niet in hun DNA'

Dit zegt Van Bronckhorst over de tactiek van Ajax: 'Zit niet in hun DNA'

10 april - 12:35

Giovanni van Bronckhorst heeft kritiek op de speelwijze van Ajax na de harde nederlaag tegen Feyenoord. De voormalig Feyenoord-speler en analist merkte op dat de Amsterdammers moeite had met het systeem van vijf verdedigers tijdens de Klassieker, iets wat volgens hem niet past bij de speelstijl van de Amsterdammers. VoetbalNieuws.nl zet zijn uitspraken voor je op een rij.

Volgens Van Bronckhorst, die zijn analyse deelde bij Ziggo Sport, is het voor Ajax ongebruikelijk om met een vijfmansverdediging te spelen. "Je ziet dat Ajax het niet gewend is om met vijf verdedigers een blok te vormen," stelde hij, eraan toevoegend dat deze tactiek niet overeenkomt met het 'DNA' van Ajax. Trainer John van 't Schip had eerder geëxperimenteerd met deze opstelling, maar de resultaten lijken niet te overtuigen. De oud-international zag Feyenoord als de dominante partij en benadrukte dat Ajax geluk had dat de Rotterdammers niet vroeger in de wedstrijd scoorden. "Je zag in het begin al hoe de wedstrijd zou gaan verlopen. Ajax ging terug en Feyenoord vloog er vol op," analyseerde Van Bronckhorst.

Ook Jan Boskamp, een andere voetbalanalist, benadrukte het belang voor Ajax om trouw te blijven aan hun eigen speelstijl. Volgens Boskamp komt Ajax niet tot zijn recht in het gekozen systeem tegen Feyenoord. "Ze spelen altijd op die manier. Nu ga je zo spelen, maar dan nog kun je bij balverlies het veld klein maken, zodat je minder ruimte weggeeft. Ze kwamen er aan alle kanten door. Het was niet normaal," aldus Boskamp.

Feyenoord wist de wedstrijd tegen Ajax een record te vestigen door in eigen huis met 6-0 tegen de rivalen te winnen. De ploeg van Arne Slot staat momenteel stevig op de tweede plek, wat recht geeft op Champions League-voetbal.