Nieuws

Waarom wordt Ajax-opponent Aston Villa mogelijk gestraft voor Financial Fair Play?

Waarom wordt Ajax-opponent Aston Villa mogelijk gestraft voor Financial Fair Play?

3 maart - 15:23

Aston Villa heeft van de UEFA een waarschuwing ontvangen. De club uit Birmingham voldoet op dit moment niet aan de Financial Fair Play-regels van de bond en wordt mogelijk uitgesloten van Europees voetbal komend seizoen. VoetbalNieuws.nl vertelt je over de situatie van de Ajax-opponent in de Conference League.

Aston Villa is bezig aan een fantastisch seizoen. De club draait bovenin mee in de Premier League en heeft zicht op een Champions League-ticket aan het eind van het seizoen. Toch lijkt Europees voetbal nog niet helemaal zeker, want om mee te kunnen met de top van de Engelse competitie heeft de club financiële risico’s genomen. Aston Villa zal komende zomer volgens de Daily Mail meerdere spelers moeten verkopen om aan de financiële regels van de UEFA te kunnen voldoen.

Wat zijn de regels omtrent Financial Fair Play?

De Financial Fair Play regels zijn door de UEFA in het leven geroepen in het seizoen 2011/2012 om het Europese voetbal eerlijker te houden. Clubs moeten zich in het kort aan drie regels houden:

1)    Per seizoen mag een club niet meer dan 5,8 miljoen euro verlies lijden (gemiddeld over de laatste drie jaar)

2)    Wanneer een club een investeerder heeft, wordt dit bedrag naar 40 miljoen euro per jaar opgeschroefd (gemiddeld over de laatste drie jaar)

3)    Clubs moeten in maximaal vijf jaar een transfersom afbetalen

Waarom wordt Aston Villa mogelijk gestraft?

De reden dat Aston Villa mogelijk gestraft wordt heeft niks te maken met de bovenstaande drie regels, maar met een nieuwe regel in het seizoen 2024/2025. Vanaf volgens seizoen mogen clubs niet meer dan tachtig procent van hun omzet uitgeven aan salarissen. Bij de club uit Birmingham was deze ratio in 2023 92%. De club zal dus moeten bezuinigen op de salarissen om volgend jaar Europees actief te zijn.  

Hoe kan Aston Villa weer positieve cijfers draaien?

Om de sportieve prestaties op te krikken, heeft Aston Villa afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de selectie. Hierdoor is hun salaris-omzet-ratio met 38% gestegen naar 92%. Vooral de contracten van Clément Lenglet, Boubacar Kamara en Youri Tielemans lopen flink in de papieren. Zij verdienen ongeveer negen miljoen euro per jaar. Aston Villa zal dus een aantal van zijn spelers moeten gaan verkopen deze zomer om aan de regels te voldoen.