Nieuws

Spaanse Supercopa in de zandbak: hierom spelen Barça en Real in Saudi-Arabië

Spaanse Supercopa in de zandbak: hierom spelen Barça en Real in Saudi-Arabië

10 januari - 10:24 Laatste update: 11 januari - 22:05

Zondagavond nemen FC Barcelona en Real Madrid het in de finale van de Spaanse Super Cup tegen elkaar op. Niet in een kolkend Santiago Bernabeau of Camp Nou, maar in Riyad. Voetbalnieuws vertelt je waarom de Spaanse Supercopa wordt afgewerkt in de hoofdstad van Saudi-Arabië.

De Supercopa werkt met een format waarin vier ploegen meestrijden om de overwinning. Deze keuze is gemaakt om de wedstrijden en de strijd aantrekkelijker te maken voor de supporters en de marketing. FC Barcelona werd afgelopen jaar kampioen terwijl Real Madrid en Osasuna de finale om de Copa del Rey speelden. Aangezien Real ook tweede werd in de competitie, mag ook nummer drie Atlético Madrid als vierde ploeg meedoen.

Waarom wordt de Supercopa in Saudi-Arabië gespeeld?

Die keuze heeft alles te maken met een deal uit 2019. De Spaanse voetbalbond, RFEF, sloot een lucratief akkoord met Saudi-Arabië om de Supercopa in dat land af te werken voor een periode van twee jaar. Echter bleek de deal zo veel geld op te leveren dat er in 2021 werd besloten om een nieuw contract van tien jaar te tekenen.

Volgens Spaanse media leverde de deal uit 2019 al 110 miljoen euro op voor een periode van twee seizoenen. De deal van twee jaar later zou nog meer opleveren voor zowel de bond als de ploegen. In 2023 zou enkel de RFEF al veertig miljoen euro hebben verdiend aan het toernooi, enkel dat jaar.