Nieuws

Transferwindow op komst: dit werd er afgelopen winter uitgegeven aan transfers

Transferwindow op komst: dit werd er afgelopen winter uitgegeven aan transfers

30-12-2023 23:24 Laatste update: 23:31

De transferperiode staat weer voor de deur. De Nederlandse ploegen geven gebruikelijk niet extreem veel uit in de winter, maar staan daar enigszins alleen in. Voetbalnieuws vertelt je de cijfers over het transfergeweld van afgelopen winter.

Wat geeft de Eredivisie uit in de winter?

Afgelopen winter gaven de Nederlandse ploegen bij elkaar opgeteld iets meer dan 23 miljoen euro uit. Ajax gaf het meeste geld uit. De Amsterdammers contracteerden Gerónimo Rulli voor acht miljoen euro die daarmee verantwoordelijk was voor een derde van de Eredivisie-uitgaven. Feyenoord en PSV gaven slechts twee miljoen euro uit terwijl AZ voor Djordje Mihailovic en Sven Meijnans zes miljoen euro betaalde.

Aan de andere kant stroomde er ook een hoop geld richting de Eredivisie. In totaal verzamelden de Eredivisieploegen 98,95 miljoen euro, maar het merendeel vloeide richting Eindhoven. Cody Gakpo en Noni Madueke werden gezamenlijk voor 81,25 miljoen euro verkocht.

Traditiegetrouw houden de Eredivisieploegen in de winter de hand op de knip. De laatste jaren is er wel een stijging te zien in de winterse uitgaven, maar proporties zoals in het buitenland worden niet gehaald. De kans is aanwezig dat Ajax wel de winterse markt op duikt door de tegenvallende prestaties en dus meer dan gebruikelijk uit kan gaan geven.

Uitgaven door de winterjaren heen:
2023: 23,23 miljoen euro
2022: 15,4 miljoen euro
2021: 25,2 miljoen euro
2020: 9,7 miljoen euro
2019: 9,15 miljoen euro

Hoeveel gaven de andere competities uit?

Het contrast met de Eredivisie is groot als je kijkt naar de andere competities. De Premier League gaf in totaal 842,56 miljoen euro uit, meer dan alle andere competities samen. Het leeuwendeel van de spelers kwam van buiten de competitie zelf aangezien de Engelse competitie slechts 117 miljoen binnenhaalde. Chelsea tekende echter al voor 329,5 miljoen euro.

Enkel de Ligue 1 gaf, naast de Premier League, in de winter meer dan honderd miljoen euro uit, namelijk 131,7 miljoen euro. Opvallend is dat Paris Saint Germain hier geen euro aan bijdroeg. De Bundesliga, LaLiga en Serie A gaven gezamenlijk 135,1 miljoen euro uit. Iets meer dan de Franse competitie alleen.