Nieuws

Om deze reden ging het volgens Maurice Steijn helemaal mis bij Ajax

Om deze reden ging het volgens Maurice Steijn helemaal mis bij Ajax

30-12-2023 08:35 Laatste update: 08:35

Maurice Steijn heeft in een uitgebreid eindejaarsinterview met De Telegraaf teruggeblikt op zijn periode bij Ajax. De oefenmeester stapte eind oktober op bij de Amsterdammers, en legt uit waar het verkeerd is gegaan. VoetbalNieuws zet zijn uitspraken voor je op een rij.

Steijn legt uit hoe zijn relatie met technisch directeur Sven Mislintat spaak liep en dat hij diens besluiten rondom transfers vaak niet begreep. Ook steekt hij hand in eigen boezem. Steijn vertelt dat hij het elftal zelf ook niet op de rit kreeg. "Soms gaf het elftal me aanknopingspunten en een wedstrijd later waren die weg", liet hij optekenen door De Telegraaf. "Ik zal met de staf verkeerde keuzes en fouten hebben gemaakt. Maar ik heb alleen gehandeld in het belang van Ajax. Ook nooit een statement met mijn elftalkeuze gemaakt, maar altijd voor de beste elf gekozen."

Waarom ging Maurice Steijn weg bij Ajax?

Volgens hem lagen daar verschillende redenen aan ten grondslag. Onder zijn leiding stond Ajax op een gegeven moment zelfs helemaal onderaan in de Eredivisie. "De omstandigheden stonden nauwelijks toe om de negatieve curve om te buigen. Topspelers waren vertrokken. Na een halve voorbereiding kregen we een zwaar programma voor de kiezen. Tot op de laatste dag van de transfermarkt kwamen er spelers bij: jong, uit andere culturen, zonder veel ervaringen of (nog) zonder de kwaliteiten voor Ajax en sommigen zelfs met blessures. En Berghuis, één van mijn topspelers, was geschorst, ziek en raakte later geblesseerd."

Hoe werkte Steijn samen met Sven Mislintat?

Het speelde Ajax en Steijn uiteindelijk parten. Hij vertelt er ten onrechte op te hebben vertrouwd dat hij en Mislintat samen het beleid bij Ajax gingen bepalen, maar daar kwam niet veel van uit. "Later kreeg ik te horen dat ik dit scenario had moeten voorzien, omdat het in Duitsland normaal is. Ik had het bij mijn contractonderhandelingen moeten tackelen. Moet je dan contractueel inspraak bij transfers vastleggen? Of een vetorecht? Sommige zaken horen toch vanzelfsprekend te zijn?"