Nieuws

Piroe droomt van scoren in de Premier League: zo verliep zijn carrière tot nu toe

Piroe droomt van scoren in de Premier League: zo verliep zijn carrière tot nu toe

28-12-2023 14:15

Joël Piroe kan zijn droom om te voetballen in de Premier League tot werkelijkheid te kunnen laten komen. De spits strijdt met Leeds United voor promotie naar de hoogste competitie van Engeland. Ooit speelde Piroe nog voor PSV, maar vertrok. VoetbalNieuws neemt het vertrek van de spits uit Eindhoven met je door.

Na de jeugdopleidingen van NEC en Feyenoord, vertrok Piroe in 2014 naar die van PSV. Na de Onder-17 en Onder-19 te hebben doorlopen, volgende de overstap naar Jong PSV en in oktober 2020 zijn debuut in het eerste. Tijdens de competitiewedstrijden tegen Fortuna Sittard (2-0) en PEC Zwolle (0-3) mocht de spits één minuut voor tijd invallen. Twee maanden later volgde ook zijn eerste doelpunt voor PSV, toen Piroe tegen SC Heerenveen (2-2) trefzeker was. Een seizoen eerder speelde Piroe al op huurbasis voor Sparta, waar hij in twintig wedstrijden goed was voor twee doelpunten.

Piroe weg bij PSV

In 2021 vertrekt Piroe na drie doelpunten in veertien optredens bij PSV. Swansea City neemt de spits voor 1,17 miljoen euro. Het bleek al snel de juiste oplossing te zijn voor alle partijen. Waar PSV geen speeltijd voor de jeugdspeler kon bieden, had Swansea er met Piroe een nieuwe doelpuntenmachine bij. Over de transfer naar Engeland was wel goed nagedacht, waar Piroe na weken nadenken pas besloot op de knoop door te hakken.

Bij Swansea City liet Piroe zien doelpunten te kunnen maken. In zijn eerste seizoen in de Championship schiet de spits in 45 wedstrijden 22 keer raak en was daarnaast ook nog eens goed voor zes assists. In nog eens twee bekerwedstrijden scoort Piroe nog twee doelpunten. In zijn tweede seizoen blijft Piroe maar scoren en is in 45 optredens goed voor twintig doelpunten. Zo verdiend Piroe een transfer naar Leeds United, dat afgelopen zomer veertien miljoen over had voor de spits. "Er waren een aantal opties. Het was een keuze tussen een mindere ploeg in de Premier League of een topploeg in de Championship", geeft Piroe een half jaar later aan in gesprek met ESPN. "Ik heb gewikt en gewogen, maar wilde uiteindelijk heel graag naar Leeds United. Met Swansea heb ik nooit écht voor promotie gespeeld."

Dromen van de Premier League

Met degradant Leeds mag Piroe nu dromen van scoren in de Premier League. Na 24 wedstrijden staat de club met 45 punten op plek vier in de Championship. "Ik wil met Leeds de Premier League in en mezelf ook op dat niveau laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat dit mogelijk is. Op termijn wil ik dan weer een stap hogerop verdienen. Tot nu toe heb ik mij mijn hele carrière goed aangepast aan een hoger niveau, dus ik heb er alle vertrouwen in dat ik dit kan blijven doen", aldus de spits. "Ik droom van de Premier League, maar zou ook zeker in een ander land kunnen spelen. De Eredivisie is daarbij ook zeker een optie, maar op dat moment ben ik vol gericht op de Premier League."