Nieuws

Nieuwe wisselregel heeft nadeel voor buitenspelers: 'Moeten meer geduld hebben'

Nieuwe wisselregel heeft nadeel voor buitenspelers: 'Moeten meer geduld hebben'

11-12-2023 09:50

De nieuwe wisselregel heeft nadelige gevolgen voor buitenspelers vindt Kenneth Perez. Sinds er vijf keer gewisseld mag worden ziet de Deense analist een trend die hij niet goed vindt. Hij leeft mee met de buitenspelers.

"Er is uitgezocht dat sinds de invoering hiervan aanvallers bijna altijd de pineut zijn", zegt Perez in het ESPN-programma Dit was het Weekend. "Zeker bij AZ en Feyenoord weten de buitenspelers dat als ze in de eerste helft of binnen het uur niets bijzonders doen, ze worden gewisseld. Als buitenspeler ben je grillig, je wil acties maken en risico's nemen. Het is niet lekker als je weet dat je iets bijzonders moet doen, omdat je anders direct gewisseld wordt. De buitenspelers spelen met een ander soort druk dan een centrale middenvelder of verdediger."

Dat er vaker gewisseld kan worden is dus niet goed voor de vaak onzichtbare vleugelaanvallers. "Dit is niet goed voor het spel van een buitenspeler. Je hebt de neiging om veel dingen zelf te doen, omdat je je plek van volgende week wil veiligstellen. Daar moeten we oog voor hebben. Als je niet opvallend genoeg bent, hup, eruit. We moeten iets meer geduld hebben met buitenspelers. Je hebt drie kwartier om het te laten zien, dat voetbalt niet lekker."

Johan Bakayoko was daar een goed voorbeeld voor, aldus de analist. "In balbezit ging Johan Bakayoko alleen maar zelf. Ik denk echt dat hij het gevoel had dat PSV zijn doel had bereikt in de Champions League en Eredivisie, dat hij alleen maar voor zichzelf ging. Het ging van kwaad tot erger. Zijn medespelers stonden ook te kijken, of hij de bal nog een keer ging afgeven."