Nieuws

Wie is Stanis Idumbo-Muzambo, het Ajax-talent dat 'op weg is naar Sevilla'?

Wie is Stanis Idumbo-Muzambo, het Ajax-talent dat 'op weg is naar Sevilla'?

8 januari - 15:00 Laatste update: 15:00

Ajax dreigt talent Stanis Idumbo-Muzambo definitief kwijt te gaan raken aan Sevilla. Er werd al veel gespeculeerd over de toekomst, maar transfergoeroe Fabrizio Romano gaf het laatste nieuws. Wie is deze jonge Belgische middenvelder, die voor het einde van het seizoen vertrekt uit Amsterdam? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor. 

Wie is Stanis Idumbo-Muzambo?

Stanis Idumbo-Muzambo werd op 29 juni 2005 geboren in het Franse Melun. De jonge Muzambo wisselde in 2017 de jeugdopleiding van Club Brugge in voor die van KAA Gent. De Belg, die Congolese roots heeft, kon al snel rekenen op de interesse van PSV, maar van een overstap kwam het nooit. Op 30 juni 2020 volgde het eerste profcontract bij Gent en daarna ging het snel: de speler werd op vijftienjarige leeftijd al bij het O18-elftal gezet en mocht op zestienjarige leeftijd door bij het O21-elftal.

In 2021 sloeg Ajax toe en vertrok de speler naar Amsterdam. In de eerste jaren kwam de voetballer uit voor de O17- en O18-ploegen van Ajax. De middenvelder overlegde sterke statistieken in de competitie en UEFA Youth League en viel op met zijn doelpunten en assists. Muzambo maakte op 6 januari 2023 zijn profdebuut bij Jong Ajax in het duel met FC Eindhoven. Destijds liet trainer Johnny Heitinga hem in de 78ste minuut invallen voor Youri Regeer. Begin november volgde zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. De middenvelder beschikt over een uitstekende versnelling en zoekt graag de tegenstander op. Muzambo duikt graag op in het strafschopgebied van de tegenstander en loopt graag grote afstanden met de bal. 

Vanwege zijn alfopende contract moest Idumbo-Muzambo een beslissing over zijn toekomst gaan maken. Deze zou de middenvelder volgens Romano nu gemaakt hebben, waar Ajax achter het net vist. Romano weet namelijk te melden dat Idumbo-Muzambo gaat vertrekken bij Ajax en dit al bij de clubleiding heeft aangegeven. Zes clubs, waaronder Tottenham en Sevilla, zouden seriueze interesse in de tiener hebben en uiteindelijk heeft Sevilla beet gehad. Echter gaat de deal meteen plaatsvinden en niet pas wanneer zijn contract afloopt. Daardoor loopt hij niet gratis de deur uit en vangt Ajax ook nog een transfersom voor de middenvelder.