Nieuws

Nederland tegen Gibraltar: de opmerkelijkste feitjes over de dwergstaat op een rij

Nederland tegen Gibraltar: de opmerkelijkste feitjes over de dwergstaat op een rij

21-11-2023 17:11

Het Nederlands elftal sluit dinsdagavond haar EK-kwalificatiecampagne af tegen Gibraltar. De mannen van bondscoach Ronald Koeman zijn al geplaatst voor het eindtoernooi en gaan tegen de dwergstaat op jacht naar een monsterzege. Bij zulke tegenstanders kom je altijd opmerkelijke dingen tegen. VoetbalNieuws zette ze voor je op een rijtje!

Gibraltar op de FIFA-ranking
Gibraltar is de nummer 198 van de FIFA-wereldranglijst, tegenover Nederland als nummer zeven. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt dus maar liefst 191 plekken. Ter vergelijking: er zijn statisch gezien over de hele wereld slechts negen ploegen slechter dan Gibraltar. Op de laatste 207e plaats staat San Marino.

Totale marktwaarde Gibraltar
De totale marktwaarde van het Gibraltarese elftal bedraagt volgens Transfermarkt 1,71 miljoen euro, met de 23-jarige Tjay De Barr van de Wycombe Wanderers als waardevolste speler. Aan hem hangt een prijskaartje van 175.000 euro, wat vergelijkbaar is met een bankzitter in de Keuken Kampioen Divisie. De huidige selectie van Nederland is daarentegen maar liefst 462 miljoen euro waard, met Xavi Simons (zeventig miljoen) als uitblinker.

Gibraltar telt slechts dertig duizend inwoners
In Gibraltar wonen slechts dertig duizend mensen. Dat zijn er net zoveel als het aantal toeschouwers dat in de Grolsch Veste in Enschede past.

Grote rel gaande rondom 'pestende' bondscoach
Er heerst momenteel een grote rel binnen het nationale elftal van Gibraltar. De spelers zouden namelijk helemaal klaar zijn met bondscoach Julio Ribas, die wordt beschuldigd van pestgedrag. "Er hangt al een aantal maanden een negatieve sfeer in het team. De meeste spelers willen Ribas niet meer", liet een bron weten aan Gibraltar Sports News. "We voelen ons beperkt en veel spelers spelen niet op hun gebruikelijke positie. Sommigen worden voortdurend aangevallen door Ribas. Als we niet op tijd worden vrijgegeven door onze clubs, selecteert hij ons niet." Bovendien zou de Uruguayaanse coach spelers opbellen om ze adviseren om te tekenen bij bepaalde clubs. "Sommige spelers selecteert hij niet omdat ze te dik zijn, maar anderen dan weer niet. Onlangs is hij betrokken geweest bij een serieus geval van pesten van een van de spelers. De situatie is onhoudbaar."

Gibraltar wijkt voor interlands vaak uit naar een voor Oranje bekend stadion
In heel Gibraltar is er maar één voetbalstadion: het Victoriastadium, waar Oranje op 30 maart 2021 al eens speelde. Toen werd het WK-kwalificatieduel met de dwergstaat met 0-7 gewonnen. De wedstrijd van dinsdag zal daar overigens niet gespeeld worden. Die vindt namelijk plaats in het Estádio Algarve in Faro, Portugal. Daar passen zeker dertig duizend mensen in, veel meer dan de tweeduizend in het piepkleine Gibraltarese stadionnetje. Oranje heeft er al eens gespeeld, op het EK in 2004. Toen werd Zweden na strafschoppen verslagen in de kwartfinales.

Brits overzees gebied
Gibraltar is een Brits overzees gebied dat op het zuidelijkste puntje van het Iberische schiereiland, dat van Spanje en Portugal, ligt. Daardoor is Koning Charles officieel de staatshoofd. De Rots van Gibraltar is de allerbelangrijkste bezienswaardigheid van de stadstaat. Daar leven veel berberapen, die veel bekijks trekken.

Gibraltar speelt pas tien jaar officieel interlandvoetbal
Gibraltar is pas sinds 2013 lid van de UEFA. De eerste officiële interland werd op 19 november van dat jaar gespeeld tegen Slowakije. In 2016 volgde daarna ook toelating tot de FIFA. In het tienjarig bestaan van het nationale elftal wist Gibraltar in totaal acht keer een duel te winnen. In het seizoen 2020/2021 dwong het in de Nations League zelfs promotie naar divisie C af. In tegenstelling tot sommige andere landen, waaronder bijvoorbeeld San Marino, weet Gibraltar wél wat winnen is.