Nieuws

Oud-bondscoach bekent jaren na WK 1998 fout: 'Had een strafschop moeten nemen'

Oud-bondscoach bekent jaren na WK 1998 fout: 'Had een strafschop moeten nemen'

12-11-2023 23:55 Laatste update: 13-11-2023 07:01

Guus Hiddink heeft bekend dat hij een fout heeft gemaakt op het WK van 1998. De oud-bondscoach had terugkijkend op het WK toch Pierre van Hooijdonk een penalty moeten laten nemen. Nederland verloor dat jaar in de halve finale op strafschoppen van Brazilië.

"Ja als ik daar nu op terugkijk is het een fout", zei Hiddink in Studio Voetbal. "Iedereen maakt fouten, ik ben ook een mens. Pierre had er alleen wel een moeten nemen, ik had hem er meteen bij moeten zetten."

Van Hooijdonk kon zich nog herrinneren hoe het selectieproces ging. "Vooraf aan de wedstrijd waren al vijf jongens gevraagd en die stonden na 120 minuten ook nog altijd op het veld. Ik weet wel dat ik nummer zeven was en Jaap Stam nummer zes was. Wel had ik met hem afgesproken dat wij zouden wisselen."

Hiddink die in zijn eerste periode van 1994 tot 1998 bondscoach was kreeg ook lof van de oud-spits. "Het was mijn leukste tijd bij Oranje. We speelden hartstikke goed en er waren successen. Het was een geweldige selectie tijdens dat WK."