Nieuws

Welke landen zijn in de race voor de organisatie van het WK 2034?

Welke landen zijn in de race voor de organisatie van het WK 2034?

11-10-2023 16:17 Laatste update: 31-10-2023 11:57

Het duurt nog even, maar toch zijn een aantal landen al druk in de weer met het WK van 2034. Saudi-Arabië heeft op dit moment als enig een officieel bod gedaan om het WK 2034 te organiseren. Daarnaast gingen er nog geluiden over een aantal landen die het WK zouden willen organiseren. Welke dit zijn, zet Voetbalnieuws op een rijtje.

In oktober van dit jaar stelde Saudi-Arabië zich officieel beschikbaar als gastheer voor het WK 2034. Het land stelde zich eerder samen met Egypte en Griekenland beschikbaar voor het toernooi van 2030, maar daar gingen Argentinië, Marokko, Paraguay, Portugal, Spanje en Uruguay mee aan de haal. Direct na die bekendmaking kwam Saudi-Arabië met het nieuws naar buiten dat het als host van 2034 wil dienen.

Naast de Saudi’s zouden ook Australië, Indonesië, Maleisië en Singapore gezamenlijk een bod gaan uitbrengen voor het WK 2034. Echter haakte Indonesië later af en riep het steun uit over het bod van Saudi-Arabië. Later gaf ook Australië aan niks meer te zien in het organiseren van het wereldkampioenschap voetbal van 2034. Zo bleven de Saudi’s als enige organisatoren in de race voor het WK.

WK-voetbal in Azië

In Azië gaan al langer geluiden rond het gezamenlijk organiseren van een WK-voetbal. Zo kwam in juni 2019 naar buiten dat de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEA) een bid zou gaan uitbrengen. Daarnaast droomde China al twee jaar eerder van een WK in eigen land. Na de uitgesproken droom van president Xi Jinping om een WK-voetbal in 2030 of 2034 te houden zijn er geen ontwikkelingen meer geweest rond deze vermeende belangstelling.

Eerder dit jaar gingen er ook vermeende geluiden over een gezamenlijke bid van Kazachstan en Oezbekistan.