Nieuws

Neymar breekt record: dit zijn de all time topscorers van het Braziliaanse elftal!

Neymar breekt record: dit zijn de all time topscorers van het Braziliaanse elftal!

9 september - 13:37

Neymar mag zich na vrijdagavond de nieuwe all time topscorer van het Braziliaanse elftal noemen. De aanvaller van Al-Hilal verbrak het record van Pelé en schrijft daarmee geschiedenis. Welke spelers liet hij nog meer onder zich op de lijst? VoetbalNieuws geeft je een overzicht.

1. Neymar (79)

Neymar is al een decennium lang hét huidige voetbalicoon van Brazilië en onderstreepte dat in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bolivia op 8 september 2023. De aanvaller, die net een transfer van Paris Saint-Germain naar Al-Hilal in Saudi-Arabië had gemaakt, scoorde twee keer en staat daardoor alleen aan kop van de topscorerslijst. Neymar speelde tot dusver 125 interlands voor de Seleçao, waarvan de eerste op 10 augustus 2010 was (tegen de Verenigde Staten, 0-2 winst). Om ook het record van aantal wedstrijden te verbreken, moet hij nog even door. Die staat vooralsnog op naam van Cafu met 148 duels. Neymar speelde tot dusver op de WK’s van 2014, 2018 en 2022.

2. Pelé (77)

Pelé stond een halve eeuw bovenaan deze lijst. De man die Brazilië in totaal drie wereldtitels bezorgde, maakte in totaal 77 goals voor zijn land. Pelé, de voetballegende die in december 2022 overleed, wordt beschouwd als één van de beste voetballers ooit. Hij won met Brazilië het WK in 1958, 1962 en 1970. Dat deze geweldige doelpuntenmachine nu zijn topscorerstitel kwijt is, zal geen afbreuk doen aan zijn bijna heilige status in het Zuid-Amerikaanse land.


Pelé was tot en met september 2023 de all time topscorer van het Braziliaanse elftal.

3. Ronaldo (62)

Uiteraard staat ook Ronaldo Luís Nazário da Lima, beter bekend als kortweg Ronaldo, in deze lijst. Als je het over iemand hebt die leefde van het maken van doelpunten, dan heb je het over hem. De voormalig spits van onder meer PSV, FC Barcelona, Interenazionale, Real Madrid en AC Milan kwam tussen 1994 en 2011 in totaal 98 keer in actie voor Brazilië en scoorde daarin 62 keer. Ronaldo werd in 1996, 1997 en 2002 verkozen tot beste speler ter wereld. In 2002 droeg hij met acht goals bij aan de vijfde en voorlopig laatste wereldtitel van zijn land, die werd behaald in Zuid-Korea en Japan.

4. Romário (55)

Een andere grootheid die niet mag ontbreken is Romário, die eveneens bij PSV actief was. 'O Baixinho', letterlijk vertaald 'Het Kleintje', was in de jaren negentig een dreiging voor iedere internationale topdefensie. Gedurende zijn spelerscarrière maakte hij meer dan 1000 doelpunten, waaronder 55 voor het Braziliaanse elftal. De clublegendevan FC Barcelona, Flamengo en Vasco da Gama stond te boek als een absolute dribbelkoning met een geweldig instinct voor goals. Hij maakte zijn debuut in 1987, speelde vervolgens zeventig wedstrijden en sloot zijn interlandloopbaan op 39-jarige leeftijd af in de wedstrijd tegen Guatemala. Ook hij werd wereldkampioen met zijn land, in 1994. Bovendien werd Romário uitgeroepen tot beste speler van het toernooi in Amerika.

5. Zico (48)

In tegenstelling tot drie van de bovenstaande grootheden, heeft Arthur Antunes Coimbra, beter bekend als Zico, geen wereldtitel weten te pakken. Zijn bijnaam 'De witte Pelé' laat zien hoe groot men ook hem in Brazilië had gemaakt. En niet ten onrechte, want de voormalig spits van voornamelijk Flamengo, speelde eind jaren zeventig en begin jaren tachtig 71 interlands voor Brazilië en scoorde daarin 48 keer. Zico speelde op drie WK’s, in 1978, 1982 en 1986. In 1983 werd hij door World Soccer verkozen tot wereldvoetballer van het jaar.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s