Nieuws

Flick wijst nieuwe aanvoerder voor Duitsland aan: 'Dat geeft ons nieuwe energie'

Flick wijst nieuwe aanvoerder voor Duitsland aan: 'Dat geeft ons nieuwe energie'

08-09-2023 14:23

Ilkay Gündogan is vanaf heden de nieuwe aanvoerder het Duitse elftal. Dat heeft bondscoach Hansi Flick vrijdag bekendgemaakt op de persconferentie. De 32-jarige middenvelder volgt daarmee de geblesseerde Manuel Neuer op.

Flick begon zijn verhaal met het feit dat hij een verandering heeft doorgevoerd. "We hebben gekeken wat de ploeg zou helpen", zo vertelt hij. "Meestal is de aanvoerder de speler met de meeste interlands, maar ik heb besloten om Ilkay de aanvoerdersband te geven. Samen met Joshua Kimmich moet hij ons nu gaan leiden. Het doet me plezier dat beide spelers daar ook mee akkoord zijn gegaan. Dat geeft ons nieuwe energie en die kunnen we domweg goed gebruiken."

Gündogan, ook meteen aanwezig bij de persconferentie, stelt blij te zijn met het vertrouwen van de coach en Die Mannschaft. "Het is me een eer om deze jonge ploeg als aanvoerder op het veld te leiden. De ervaring die ik vorig jaar bij Manchester City heb opgedaan, toont ook wel aan dat ik daartoe in staat ben." Flick weet nog niet of Gündogan ook de aanvoerder blijft wanneer Neuer weer is hersteld. "Dat zien we tegen die tijd wel. Het is eerst zaak dat Manuel fit wordt."

Gündogan maakte afgelopen zomer de overstap van Engeland naar Spanje. Hij speelde tot dusver 67 interlands voor Duitsland en scoorde daarin zeventien keer. Onze oosterburen hoeven geen kwalificatieduels te spelen, omdat ze volgend jaar gastheer zijn van het EK. Deze maand staan met de oefenduels tegen Japan en Frankrijk wel twee serieuze tests op het programma.