Exclusive

Wat staat AZ te wachten tegen SK Brann, Conference League-opponent onder de loep

Wat staat AZ te wachten tegen SK Brann, Conference League-opponent onder de loep

20-08-2023 11:22 Laatste update: 11:35

AZ kende afgelopen seizoen een zeer succesvolle campagne in de Conference League. Dit seizoen hopen de Alkmaarders zich wederom te plaatsen voor de groepsfase en daar is enkel nog een overwinning nodig op SK Brann. Voetbalnieuws legt de ploeg voor je onder de loep.

SK Brann is een relatief onbekende ploeg, maar is wel de laatste horde voor AZ. De club uit Bergen, Noorwegen, behoort tot één van de meest succesvolle ploegen van het land. In totaal werd Brann driemaal kampioen van Noorwegen, maar de laatste landstitel dateert al weer van 2007. Het Brann Stadion is de thuishaven van de club en biedt plaats aan 17.686 supporters. Trainer van het elftal is Eirik Horneland. De 48-jarige Noor zit al ruim twee jaar bij de club en werd afgelopen jaar benoemd tot hoofdtrainer.

Dan even wat opvallends. Het seizoen van de Eliteserien loopt per kalenderjaar. Dat betekent dat SK Brann momenteel mee doet aan de Conference League door de resultaten in 2022. Opvallend is alleen dat Brann in dat seizoen actief was op het tweede niveau. De succesvolle ploeg degradeerde een jaar eerder, maar kreeg het in 2022 wel voor elkaar om de Norweigian Cup te winnen die recht gaf op het ticket aan deelname van de Conference League. Brann kreeg het welliswaar voor elkaar om kampioen te worden en terug te keren op het hoogste nivuea, maar opvallend is het zeker. Momenteel staat de ploeg vijfde na achttien wedstrijden.

Weg naar AZ

Brann stroomde afgelopen ronde pas in, in de Conference League. De ploeg had eenzelfde status als AZ en dat betekende een ontmoeting met het eveneens onbekende FC Arouca uit Portugal. Goed voor de Nederlandse coëfficiënt verloor Arouca cumulatief met 4-3 waardoor er nu een ontmoeting met AZ op de planning staat.

Het gevaar van Brann

Het grootste gevaar aan de zijde van Brann is Bård Finne. De Noor, geboren in bergen, doorliep de jeugdopleiding van SK Brann en kwam twee jaar geleden na avonturen in de Bundesliga terug bij Brann. In 2023 kwam Finne 23 keer in actie, miste hij geen wedstrijd voor de ploeg en scoorde hij negentien keer. Samen met zes assists zijn dat cijfers waar de defensie van AZ rekening mee moet gaan houden.

Aanvoerder van het elftal is Sivert Heltne Nilsen. De defensieve middenvelder staat zijn mannetje op het middenveld en is ook nog eens goed voor aardig wat goalcontributies. Acht contributies in 21 wedstrijden en een blok voor de defensie zorgen er voor dat AZ gewaarschuwd is. Dani de Wit zal een lastige kluif gaan hebben aan de Noorse aanvoerder.

Nederlandse link

David Möller Wolfe was afgelopen seizoen één van de smaakmakers van Brann. De back deed het zelfs zo goed dat er interesse was vanuit de Eredivisie. De tegenstander van donderdag AZ besloot Wolfe voor 2,5 miljoen euro over te nemen waardoor het donderdag een speciale ontmoeting gaat zijn voor de back.

In het verleden speelde er twee Nederlanders bij de Noorse ploeg. Vito Wormgoor speelde maar liefst 88 wedstrijden voor de ploeg. Drie seizoenen lang droeg Wormgoor de aanvoerdersband voordat hij naar Columbus Crew vertrok in Amerika. Ludcinio Marengo kwam ook uit voor Brann. De voormalig speler van ADO Den haag en Go Ahead Eagles speelde drie seizoenen in Noorwegen.

Donderdagavond om 20.45 uur zal de bal rollen in Alkmaar als Brann op bezoek gaat bij AZ. De Alkmaarders zijn de favoriet en zullen er alles aan doen om het sprookje van afgelopen seizoen te kunnen herhalen. De wedstrijd is live te zien bij Veronica of in het liveblog van Voetbalnieuws.