Exclusive

Wie is Alexandre Penetra? De 21-jarige Portugese aanwinst van AZ

Wie is Alexandre Penetra? De 21-jarige Portugese aanwinst van AZ

24-07-2023 21:40 Laatste update: 21:55

AZ heeft zich versterkt met het Portugese talent Alexandre Penetra. De 21-jarige verdediger komt transfervrij over van FC Famalicão en tekende een 5-jarig contract in Alkmaar. Wie is Alexandre Penetra en wat voor speler haalt AZ binnen? VoetbalNieuws zet het op een rij.

Penetra werd geboren in Viseu en doorliep de jeugdopleiding van Benfica. In 2020 maakte hij de overstap naar Famalicão, waar hij al snel doorbrak. De afgelopen twee seizoenen speelde hij 59 competitiewedstrijden voor de Portugese club.

Image from Gyazo

Penetra na zijn doelpunt in de halve finale van de Portugese beker tegen FC Porto

Bij de nationale jeugdteams van Portugal was Penetra eveneens een vaste waarde. Met de Onder 21 nam hij onlangs nog deel aan het EK in Georgië en Roemenië. Penetra speelde alle vier de duels als basisspeler mee. Portugal kwam tot de kwartfinale, waar Engeland met 1-0 te sterk was.

Veelzijdige verdediger

De Portugees wordt gezien als een groot defensief talent en kan op meerdere posities uit de voeten. Zowel centraal achterin als rechtsback behoort tot zijn mogelijkheden. De 1.86 meter lange Penetra is sterk in de duels en in de lucht. Ook zou hij over een goede pass beschikken, maar zijn passnauwkeurigheid was met 78%, volgens statistieken bureau WhoScored, afgelopen seizoen niet heel hoog. Ter vergelijking Jurrien Timber behaalde vorig seizoen een nauwkeurigheid van 91%. 

Bij AZ vindt Penetra landgenoot Tiago Dantas, met wie hij samen speelde in de jeugd van Benfica en bij diverse nationale jeugdteams. "Het is prettig om een bekende om je heen te hebben als je een nieuw avontuur aangaat", aldus de Portugees over de hereniging met Dantas tijdens zijn presentatie.

Penetra is na Dantas, Wolfe, Van Bommel en Kasius alweer de vijfde nieuwkomer voor AZ deze zomer. Met het aantrekken van het 21-jarige talent hebben de Alkmaarders hun defensie versterkt en het gat van Sam Beukema weten op te vullen. Beukema vertrok eerder deze transferperiode voor tien miljoen euro naar Bologna