Exclusive

'De mogelijke opvolger van Timber' in beeld: St. Justes sterke en zwakke punten

'De mogelijke opvolger van Timber' in beeld: St. Justes sterke en zwakke punten

04-07-2023 22:46 Laatste update: 22:59

Jeremiah St. Juste is in beeld bij Ajax als mogelijke opvolger van Jurriën Timber. Naar verluidt heeft technisch directeur Sven Mislintat al een lijntje uitgegooid naar zowel de speler als zijn huidige club; Sporting Portugal. Wat zijn zijn sterke en zwakke punten? VoetbalNieuws nam de 26-jarige verdediger voor je onder de loep.

Sterk: Is enorm snel en kan met ruimte in de rug spelen
St. Juste heeft bij al zijn voormalige clubs zijn snelheid laten zien. De voormalig speler van Feyenoord is één van de snelsten ter wereld en houdt de meest rappe aanvallers zonder enkele moeite bij. Een pluspunt voor Ajax, dat regelmatig met een hoge achterste lijn en dus veel ruimte in de rug speelt. Het spel van de Amsterdammers staat altijd garant voor dominantie en een groot offensief. Vorig jaar leverde dat verdedigend gezien echter nog wat problemen op. St. Juste zou dat prima kunnen compenseren.

Zwak: Enorm blessuregevoelig
Een minpuntje van St. Juste is dat hij zeer aanhoudend met blessures kampt. Alleen in het afgelopen seizoen miste hij al 19 wedstrijden door verschillende kwetsuren. St. Juste is dus geen fitte speler op wie Maurice Steijn blindelings zou kunnen vertrouwen. Een blessure valt nooit te voorspellen, al maakt St. Juste het de laatste jaren wel heel erg bont. In zes seizoenen stond hij in totaal 15 keer noodgedwongen aan de kant. De ene keer slechts 5 dagen, de andere keer ruim drie maanden.


Jerry St. Juste na zijn winnende doelpunt voor Feyenoord in de groepfase van de Champions League tegen Napoli.

Zwak: Speelde in een 4-3-3 vrijwel altijd als back
Daarnaast rijst de vraag of St. Juste, die ook op de backposities uit de voeten kan, wel complementair is aan bijvoorbeeld Jorrel Hato, Devyne Rensch en Jorge Sánchez. Waar Timber, Bassey en Álvarez vorig seizoen veelal de controle bewaakten, is St. Juste meer een verdediger die ook aanvallend regelmatig zijn heil zoekt. Bij Sporting en Mainz speelde hij veelal in een 3-4-3, bij Ajax zal hij moeten terugkeren naar het bij Feyenoord en Heerenveen bekende 4-3-3. In die formaties kwam hij meestal als back uit de voeten.

Sterk: Ervaring in de internationale top
Niet geheel onbelangrijk om te benoemen is het feit dat St. Juste een rugzak aan internationale ervaring meeneemt. Bij Mainz stond hij regelmatig tegenover topspitsen als Erling Haaland en Robert Lewandowski en zowel bij Feyenoord als bij Sporting maakte hij zijn opwachting in de Champions League. Aspecten die zonder twijfel zullen meewegen in het besluitproces van Ajax, dat een relatief jonge defensie heeft. Hoe zou St. Juste in de Arena een leidende rol op zich kunnen nemen?