Nieuws

Osasuna door matchfixing uitgesloten van Europees voetbal, Bilbao neemt plaats in

Osasuna door matchfixing uitgesloten van Europees voetbal, Bilbao neemt plaats in

04-07-2023 20:50

Osasuna is definitief uitgesloten van deelname aan de Conference League. Dat heeft de UEFA besloten op basis van een matchfixingschandaal dat rondom de Spaanse club heerst. Daarom mag Athletic Bilbao nu Europa in.

De Europese voetbalbond besloot daar in juni middels de tuchtcommissie al toe, maar toen ging Osasuna in beroep. Dat leverde weinig succes op, waardoor het standpunt blijft staan. De club uit Pamplona houdt echter haar poot stijf. 'Osasuna deelt de criteria van de UEFA en haar uitgevoerde onderzoek niet en betreurt de verkeerde boodschap die de bond de wereld in stuurt om degenen te straffen die voor corruptie zouden hebben gezorgd', zo schrijft het op de website.

Osasuna wordt verdacht van het plegen van matchfixing in het seizoen 2013/2014, toen het 'activiteiten uitvoerde om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden'. Het bestuur dat daar verantwoordelijk voor zou zijn geweest, is inmiddels al lang niet meer zittende. In 2015 diende de club zelf al eens een aanklacht in. De rechter zag destijds geen reden om Osasuna daarna nog te straffen.

Osasuna ligt zich er daarom niet bij neer en heeft nog de mogelijkheid om naar het CAS te stappen. Dat zal het dan wel snel moeten doen, want op 7 augustus vindt de loting van de voorronde van de Conference League plaats. Osasuna werd afgelopen seizoen zevende in de Primera División, Bilbao achtste.