Exclusive

Pepi op komst: welke Amerikanen gingen de spits voor bij PSV?

Pepi op komst: welke Amerikanen gingen de spits voor bij PSV?

27-06-2023 15:11 Laatste update: 15:11

Ricardo Pepi lijkt spoedig gepresenteerd te worden als nieuwe speler van PSV. De Amerikaan komt de Eindhovense aanval versterken en kan de vijfde Amerikaan van de club worden. VoetbalNieuws zocht voor je uit wie de aanvaller in Eindhoven voor gingen?

Richard Ledezma, 2019-heden
Richy Ledezma werd lichtelijk uit het niets gepresenteerd bij PSV begin 2019. De middenvelder stond niet te boek als één van de grootste talenten in Amerika, maar verscheen plotsklaps op de Herdgang om mee te trainen. "Ledezma is een zeer technisch begaafde en dynamische middenvelder met veel drive", meldde PSV destijds. In zijn eerste volledige seizoen in Eindhoven sloot Ledezma aan bij Jong PSV en in zijn tweede seizoen mocht de Amerikaan zijn debuut in het eerste maken. De middenvelder kwam enkele keren in actie en maakte ook Europees zijn minuten. In november 2020 maakte Ledezma zelfs zijn debuut voor de nationale ploeg van de Verenigde Staten waar hij twee assists gaf.

De wereld leek aan zijn voeten te liggen tot het noodlot toe sloeg. Ledezma scheurde zijn knieband en kwam bijna een geheel seizoen niet meer in actie. Afgelopen seizoen keerde Ledezma terug en leek hij te gaan knokken voor zijn plek bij het eerste. Enkele enkelblessures hielden de Amerikaan meermaals aan de kant. In de winter werd besloten om Ledezma te verhuren aan New York FC om daar zijn minuten te maken. Eind van dit kalenderjaar keert de Amerikaan terug naar PSV.

Lee Nguyen, 2006-2008
Een wat minder bekende naam is die van Lee Nguyen. De Amerikaan met Vietnamese afkomst voetbalde op college-niveau bij Indiana University, maar nadat hij werd uitgeroepen tot speler van het jaar besloot PSV hem een stage aan te bieden. Guus Hiddink was dermate onder de indruk dat Nguyen een driejarig contract tekende in Eindhoven. Een succes werd het echter niet. Slechts driemaal kwam de aanvaller in actie voor PSV. Ronald Koeman zag het niet in de Amerikaan zitten en besloot dat hij mee moest doen met het tweede. Uiteindelijk vertrok Nguyen via de achterdeur bij PSV. Later kwam hij negen maal in actie voor het nationale elftal.

DaMarcus Beasley, 2004-2007
De bekendste naam op deze lijst is die van DaMarcus Beasley. De Amerikaan groeide wel uit tot een vaste waarde voor de Eindhovenaren en menig supporter herinnert de vleugelspeler veelal door zijn kracht. De aanvaller was een vaste waarde in het team dat in 2005 de halve finale van de Champions League haalde, maar gaf in 2006 aan dat hij zich niet op zijn plek voelde in Eindhoven. "Hier heb ik nooit voor honderd procent het vertrouwen gevoeld dat ik zoek", gaf de Amerikaan destijds aan tegenover Voetbal International. Uiteindelijk werd Beasley eerst verhuurd aan Manchester City waarna hij vertrok naar Rangers FC.

Jean Willrich, 1976-1978
In een ver verleden speelde Jean Willrich voor PSV. Willrich werd in Duitsland geboren, maar werd later tot Amerikaan geneutraliseerd. Veel is er niet bekend over de speler die slechts driemaal uitkwam voor de Eindhovenaren. In zijn tweede seizoen in Nederland speelde Willrich geen minuut waarna hij vertrok naar San Diego Sockers in de Major League Soccer waar hij 191 keer voor uitkwam.