Exclusive

Vermeer keert terug in de Eredivisie, hoe verliep zijn veelbewogen carrière?

Vermeer keert terug in de Eredivisie, hoe verliep zijn veelbewogen carrière?

23-06-2023 17:15 Laatste update: 13-07-2023 15:20

Kenneth Vermeer keert na jaren weer terug in de Eredivisie. De 37-jarige doelman heeft een eenjarig contract getekend bij PEC Zwolle, dat na Ajax, Willem II en Feyenoord zijn vierde Nederlandse club wordt. Hoe verliep de loopbaan van de ervaren goalie eigenlijk? VoetbalNieuws brengt je op de hoogte.

Kenneth Vermeer werd op 10 januari 1986 geboren in Amsterdam. Op vijftienjarige leeftijd mocht de keeper van Surinaamse afkomst aansluiten in de jeugdopleiding van Ajax. Vermeer doorliep diverse jeugdelftallen en belandde in 2005 bij de selectie van de hoofdmacht. Op speelminuten hoefde de dan pas 19-jarige doelman nog niet te rekenen en dus besloot Ajax hem te verhuren.

Verhuurperiode bij Willem II en kans in Ajax 1

Willem II gaf Vermeer in 2007 de kans op Eredivisie-minuten. De Tilburgers huurden de goalie voor een jaar van Ajax en gaven hem direct het vertrouwen. Na het seizoen keerde Vermeer terug in Amsterdam, waar hij de stand-in werd van Maarten Stekelenburg. Vermeer moest lang wachten op zijn kans in het eerst van Ajax, maar toen Stekelenburg in 2011 werd verkocht aan AS Roma was het dan eindelijk zover. Vermeer was twee seizoenen op rij de eerste keus onder de lat, maar dat veranderde in 2013.

Veelbesproken transfer naar Feyenoord

Jasper Cillessen ontwikkelde zich rap en won de concurrentiestrijd van Vermeer. In eerste instantie accepteerde de Amsterdamse doelman zijn reserverol, maar in 2014 koos hij voor een veelbesproken overstap. Vermeer wordt door Ajax voor vier miljoen euro verkocht aan de grote rivaal Feyenoord, waar hij wél de eerste doelman is. Het levert Vermeer doodsbedreigingen op vanuit Amsterdam, maar bij Feyenoord wordt hij met open armen ontvangen. Na vier seizoenen in Rotterdamse dienst wordt Vermeer verhuurd aan Club Brugge. Het eigen jeugdproduct Justin Bijlow krijgt namelijk de voorkeur op de ervaren doelman.

Avontuur in de MLS en terugkeer naar Nederland

Na zijn terugkeer vanuit de Jupiler Pro League kiest Vermeer voor een Amerikaans avontuur. De doelman komt uit voor Los Angeles FC en Cincinatti, waarna hij in de zomer van 2023 terugkeert in de Eredvisie. Vermeer tekent een eenjarig contract bij PEC Zwolle, met een optie voor nog een seizoen. "Het voelt goed om terug te keren in Nederland in een voor mij bekende competitie bij een nieuwe club. Ik ken PEC Zwolle als een club die staat voor verzorgd en aanvallend voetbal. Onder trainer Dick Schreuder is die speelwijze nóg belangrijker gemaakt en verder doorontwikkeld en dat past goed bij mijn eigen voorkeur", reageerde Vermeer op zijn terugkeer.