Breaking news

Ajax-leegloop krijgt nieuw hoofdstuk: ook jeugdtrainer Vanenburg zwaait af

Ajax-leegloop krijgt nieuw hoofdstuk: ook jeugdtrainer Vanenburg zwaait af

25-04-2023 10:49 Laatste update: 11:36
6

De wegen van Gerald Vanenburg en Ajax gaan na dit seizoen scheiden, vertelt hij in De Telegraaf. De techniektrainer van de jeugdopleiding trekt de conclusie dat er bij Ajax 'veel veranderd' is en dat hij zich er 'niet prettig' meer bij voelt.

Vanenburg loopt al even rond bij Ajax, vroeger als speler en nu als jeugdtrainer. De Europees kampioen van 1988 doet zijn verhaal in de ochtendkrant. Natrappen doet hij niet, maar conclusies trekt hij wel.

"Ik wil wel aangeven dat ik vind dat Ajax de verkeerde weg is ingeslagen. Het is op dit moment vooral data en kracht. En dat is niet hoe ik als individueel trainer wil werken. Ik ben als voetballer opgevoed en opgeleid op straat. Ik vind dat het voetbal altijd centraal moet staan, maar dat is helaas niet meer zo", aldus Vanenburg, die zelf graag op een andere manier werkt. "Ik vind het belangrijk om spelers op voetbalgebied beter te maken en weet dat ik dat kan. Maar ik wil dat wel op mijn manier doen: vanuit de praktijk en niet vanuit theorieboekjes", gaat Vanenburg verder.

Vanenburg niet de eerste die afzwaait

Afgelopen maandag deed Winston Bogarde zijn verhaal op Ziggo Sport in de uitzending van Rondo. De situatie van de voormalig verdediger is anders dan die van Vanenburg, maar toch herkent laatstgenoemde er het nodig in. "Ik ken het verhaal van Winston Bogarde en denk er hetzelfde over', doelend op de uitspraken van Bogarde die aangaf dat het DNA langzaam uit de club getrokken wordt.

Vanenburg is het zoveelste voorbeeld van de interne leegloop van Ajax. Eerder dit seizoen vetrok Danny Blind (rvc-lid), werd het contract van Gerry Hamstra (technisch bestuurder) ontbonden en kondigde Henk Veldmate (hoofdscout), Michael Reiziger (assistent-trainer) en Saïd Ouaali (hoofd jeugdopleiding) al aan uit Amsterdam te gaan vertrekken.