Exclusive

Kans op Barça-terugkeer nihil: zo komt het vertrek van Messi bij PSG tot stand

Kans op Barça-terugkeer nihil: zo komt het vertrek van Messi bij PSG tot stand

09-05-2023 11:50 Laatste update: 13:33

Een terugkeer van Lionel Messi bij FC Barcelona leek lang tot de mogelijkheden te behoren, maar volgens mondiale toonaangevende media kiest de ster niet voor zijn oude liefde maar voor het Saoedi-Arabische Al-Hilal. Het lijkt het eind van een bewogen Frans hoofdstuk. Wat heeft er allemaal gespeeld sinds Messi bij Barcelona vertrok en in Frankrijk tekende? VoetbalNieuws neemt je mee in een tijdlijn.

Breken met Barcelona, tekenen in Parijs

In de zomer van 2021 gebeurt waar elke Barcelona-supporter al jarenlang nachtmerries van heeft. Messi en Barcelona komen er samen niet uit en ook de Spaanse voetbalbond zit de twee kampen dwars. Dat leidt tot een definitief vertrek van de Argentijn uit Catalonië. Waar Messi dan wel gaat voetballen is op dat moment nog niet bekend, maar op de afsluitende persconferentie die hij geeft blijkt hoeveel liefde hij nog altijd voor Barça heeft. De tranen zeggen eigenlijk alles: de banden met Barcelona zijn en zullen nooit volledig worden afgesneden.

Enkele weken later wordt bekend dat Messi zijn handtekening onder een contract gaat zetten bij Paris Saint-Germain. De aanvaller laat nummer tien aan zijn oude vriend Neymar en gaat zelf met rugnummer 30 spelen, het nummer waarmee hij ooit als jonge telg bij Barcelona debuteerde. De fans van PSG weten niet hoe blij ze moeten zijn met de komst van de superster. De Messi-shirts vliegen als warme broodjes over de toonbank en zijn binnen no-time uitverkocht.


Messi neemt afscheid van FC Barcelona en breekt tijdens zijn laatste persconferentie

Messi komt niet uit de verf in zijn eerste jaar bij PSG

Waar Messi met veel bombarie bij PSG is binnengehaald, verloopt zijn eerste seizoen niet zoals men had voorgesteld. Vooral in de grote wedstrijden laat de dribbelaar het afweten en zijn statistieken zijn geen Messi-cijfers: in totaal komt hij elf keer tot scoren en geeft hij vijftien assists in 34 wedstrijden.

Ook hét doel van PSG wordt niet behaald: het winnen van de Champions League. Sinds de Qatarese overname is dat de heilige graag waar al jaren naartoe wordt gewerkt. In de achtste finales vliegt PSG er dat seizoen uit tegen Real Madrid, die een bizarre comeback wisten te bewerkstelligen.

Lentekriebels en Barça-uitspraken over een terugkeer

In maart 2022 steken de eerste geruchten over een terugkeer van Messi de kop op. Het management van de speler zou contact hebben gezocht met Barcelona, maar dat wordt al snel de kop ingedrukt door voorzitter Joan Laporta. Enkele maanden later draait de preses ineens 180 graden. Laporta doet een opvallende uitspraak en lijkt een terugkeer van Messi ineens wel te zien zitten: "Ik ben het hem verschuldigd", klinkt het. Vanaf dat moment lijkt de weg voor een Catalaans-Argentijnse hereniging open.

Messi leeft op in Frankrijk, maar houdt de PSG-boot af

De eerste seizoenshelft van het seizoen 2022/23 van Messi bij PSG is weergaloos. De Argentijn lijkt zijn draai helemaal te hebben gevonden en schittert week na week. Dat alles zou ook te maken kunnen hebben met het WK dat voor de deur staat. Eén ding is zeker: hij zit bijzonder goed in zijn vel. Dat blijkt enkele maanden later op het WK dan ook wel: Messi wordt speler van het toernooi en onderschrijft zijn heldenstatus door de wereldbeker naar Argentinië te brengen.

PSG volgt de prestaties van hun nummer dertig uiteraard op de voet en beseft zich als geen ander dat het contract van hem in de zomer van 2023 afloopt. De eerste stappen in de gesprekken voor het verlengen van zijn contract zijn dan al gezet, maar Messi houdt de boot af tot na het WK. Vlak na het toernooi brengen Franse media naar buiten dat de aanvaller gaat verlengen in Parijs, maar daar is nog altijd geen sprake van.

Frankrijk, Amerika, Argentinië, Saudi-Arabië of toch Spanje?

Naast PSG zijn er natuurlijk nog andere clubs die willen profiteren van het aflopende contract van Messi. De Argentijn wordt in verband gebracht met het Amerikaanse Inter Miami CF waar hij zou kunnen spelen met verschillende oud Barcelona-teamgenoten, een romantische terugkeer naar zijn jeugdliefde Newell’s Old Boys behoort tot de opties en ook de oliedollars bij Al-Hilal uit Saudi-Arabië liggen op de loer.

In de tussentijd wordt Messi geregeld uitgefloten door het publiek van PSG. De prestaties van de club uit Frankrijk vallen wat tegen in het eerste deel van 2023 en dat neemt de aanhang de supersterren kwalijk. Barcelona hoopt nog altijd te profiteren van de situatie rondom hun verloren kind. In maart komt naar buiten dat de club contact heeft gehad met het management van Messi en een maand later in april zouden er al snode plannen zijn gesmeed om de speler terug te halen naar Catalonië. Eén ding is zeker: Barcelona doet er alles, maar dan ook alles aan om een nieuw hoofdstuk met Messi te laten beginnen, waar Busquets ook nog onderdeel van gaat zijn. Messi zou hem hebben overtuigd om nog langer in Catalonië te blijven.

PSG schorst Messi disciplinair, Romano geeft duidelijkheid

Op 2 mei wordt duidelijk dat PSG Messi twee weken disciplinair heeft geschorst voor een ongaangekondigd tripje naar Saudi-Arabië. Iets wat de relatie tussen beide partijen alles behalve zal doen verbeteren. Journalisten van onder meer de Franse kwaliteitskrant L'Équipe stellen daarna te kunnen melden dat de wegen van Messi en de Parijzenaren gaan scheiden. Het contract van de Argentijn loopt aan het einde van het seizoen immers af, maar de optie tot verlenging zou niet worden gelicht. Een dag nadat is aangekondigd dat Messi diciplinair is geschorst, komt Romano met de bevestiging: de speler gaat na dit seizoen hoe dan ook vetrekken uit Parijs. De weg naar Barcelona ligt nu echt helemaal open.

Messi laat oude liefde links liggen en kiest voor het geld in Saoedi-Arabië

Dat Messi bij PSG vertrekt is zeker, maar enkele dagen na de aankondiging van zijn interne schorsing lijkt die alweer opgeheven. De videoboodschap met excuses die de Argentijn met de buitenwereld heeft gedeeld lijkt te hebben geholpen. Enkele dagen later komt er opvallend nieuws naar buiten. Wereldwijd melden toonaangevende media dat Messi zijn oude liefde Barcelona teleur gaat stellen en kiest voor een stap naar Al-Hilal in Saoedi-Arabië. Naar verluidt gaat de superster vierhonderd miljoen euro verdienen, twee keer zo veel als zijn eeuwige concurrent Cristiano Ronaldo.