Exclusive

Dit verdiende Feyenoord tot nu toe in Europa en dit is het maximale bedrag

Dit verdiende Feyenoord tot nu toe in Europa en dit is het maximale bedrag

20-04-2023 07:30 Laatste update: 07:30
2

Feyenoord doet het niet alleen op sportief gebied uitstekend in de Europa League. De heenwedstrijd tegen AS Roma in de kwartfinale werd met 1-0 gewonnen en dus ligt een plek bij de laatste vier binnen handbereik. Ook financieel gezien schijnt de zon in Rotterdam. VoetbalNieuws geeft een overzicht van de (mogelijke) inkomsten van de Rotterdammers in Europa dit seizoen.

Groepsfase

Zonder nog maar gespeeld te hebben, kon Feyenoord al ca. 8,5 miljoen euro bijschrijven toen het begon aan de Europese campagne van dit jaar. De Stadionclub ontving zo'n 3,6 miljoen euro's aan startpremies, een coëfficiëntenbonus van 3 miljoen euro op basis van de plaats op de clubcoëfficiëntenranking en 2 miljoen euro voor het aandeel in de verkoop van de tv-rechten.

Gedurende de groepsfase kon Feyenoord op basis van de prestaties een kleine 1,7 miljoen euro bijschrijven. Een overwinning leverde immers 630.000 euro op en een gelijkspel 210.000 euro. De Stadionclub won tweemaal (van Sturm Graz met 6-0 en van SS Lazio met 1-0) en speelde twee keer gelijk (twee keer met 2-2 tegen FC Midtjylland).


De goal van Santiago Gimenez tegen SS Lazio waardoor de Feyenoord-kassa ging rinkelen

Knock-out fase

Daardoor werd de poulefase winnend afgesloten en plaatste de ploeg van Arne Slot zich direct voor de achtste finale. Daardoor rinkelde de kassa opnieuw, want voor die prestatie ontving Feyenoord 1,2 miljoen euro. De eerste plaats in de groep betekende nog eens een bonus van 1,1 miljoen euro. De recette-inkomsten in de poulefase worden geschat op zo'n 5,5 miljoen euro. De hoogte van dat bedrag heeft onder meer te maken met de grootte van De Kuip.

In de achtste finale van de Europa League werd over twee wedstrijden vervolgens overtuigend afgerekend met Shakthar Donetsk (1-1 uit en 7-1 thuis) waardoor ook de achtste finale werd doorgekomen. Die prestatie leverde nog eens 1,8 miljoen euro op. Anders dan in de groepsfase het geval was, wordt er geen bonus meer uitgekeerd voor een gewonnen of gelijkgespeelde wedstrijd in de knock-outfase.

Toch houdt Feyenoord meer geld over dan 1,8 miljoen euro. In de verdeling van de tv-gelden deelt de club nog mee, maar ook de recettes leveren een smak geld op. Het is nog niet duidelijk hoeveel de club uit de havenstad verdiende aan tv-relden of recette-inkomsten in de duels na de groepsfase.

Mocht Feyenoord ook ten koste van AS Roma weten door te stoten naar de halve finale van de Europa League, dan staat er een zak geld ter waarde van 2,8 miljoen euro klaar. Een plek in de finale levert 4,6 miljoen euro op en winst van het tweede clubtoernooi van Europa geeft recht op nog eens 4 miljoen euro.

Alleen op basis van sportieve prestaties kan Feyenoord bij Europa League-winst dus nog eens 10,8 miljoen euro tegemoet zien. Daarmee zouden de totale inkomsten de 30 miljoen euro overstijgen. Toch is het aannemelijk dat het uiteindelijke bedrag nog een stuk hoger zitten, aangezien de tv-gelden én de opbrengsten uit recettes nog mogen worden bijgeschreven.