Nieuws

'Clubleiding van Ajax kon niet nagaan hoe 'dyslectische' Overmars zijn werk deed'

'Clubleiding van Ajax kon niet nagaan hoe 'dyslectische' Overmars zijn werk deed'

13-03-2023 19:24

Hoe Marc Overmars in zijn periode als technisch directeur voetbalzaken van Ajax te werk ging is voor velen een raadsel. De inmiddels vertrokken bestuurder communiceerde nauwelijks met de overige bestuurders en maakte allerlei soorten gemaakte afspraken niet inzichtelijk, meldt de NRC.

Overmars vertrok begin vorig jaar bij Ajax wegens grensoverschrijdend gedrag. Dat was in meerdere opzichten een groot probleem voor de Amsterdammers, aangezien de bestuurder goed werk leverde. Hoe hij dat precies deed, was volgens de NRC toch altijd een groot raadsel in de hoofdstad.

Volgens het medium was Overmars niet heel transparant. 'De kunst is hem bij het gesprek te houden. De commissarissen, van wie het merendeel met een achtergrond in het internationale bedrijfsleven, moeten zijn gedachten over voetbaltechnische zaken soms bijna uit hem trekken. Leg op tafel wat je denkt. Wat zijn je plannen voor transfers? Hoe zie je de samenstelling van het eerste elftal op termijn? Welke jeugdspelers komen er door? Hij weet het allemaal wel, maar het zit vooral in zijn hoofd. En in zijn telefoon', klinkt het.

Volgens het medium communiceerde Overmars voornamelijk via zijn telefoon, maar wat er precies werd gecommuniceerd was de grote vraag. 'Hoe de gevierde dealmaker precies opereert, is moeilijk na te gaan voor de clubleiding. Aan verslaglegging doet Overmars, die dyslectisch is, nauwelijks. Met wie is er contact geweest? Hoe is dat contact verlopen? Zijn er clausules? Soms zijn die in contracten vastgelegd. Vaak zijn het informele toezeggingen aan zaakwaarnemers en spelers, bijvoorbeeld over een bedrag waarvoor iemand mag vertrekken. Die afspraken zijn alleen bij Overmars bekend.'

Algemeen directeur Edwin van der Sar zou Overmars op zijn verslaggeving moeten wijzen, wat ook gebeurde. Achteraf gezien bleek het te laat te zijn. 'Intern klinkt de kritiek dat algemeen directeur Edwin van der Sar hem daar op moet wijzen, maar hem laat begaan. Onder aansporing van de toezichthouders wordt uiteindelijk werk gemaakt van professionelere rapportages. Maar dat gebeurt, achteraf gezien, te laat', klinkt het.