Nieuws

Absurde uitzending Match of the Day: geen presentator, analisten en commentaar

Absurde uitzending Match of the Day: geen presentator, analisten en commentaar

12-03-2023 08:24 Laatste update: 08:41

Voor de Engelse kijkers was het zaterdagavond een gek gezicht toen het programma Match of the Day zonder presentator, analisten of überhaupt commentaar bij de wedstrijden te zien was. De BBC koos er rond de rel met Gary Lineker voor om enkel 'Premier League-highlights' uit te zenden.

Het voetbalnieuws wat de Engelse kranten de laatste week domineert is de rel van de BBC rondom Lineker. De presentator van Match of the Day liet zich kritisch uit over het asielbeleid van de Britse regering. De voormalig prof vergeleek het beleid met nazi-Duitsland en werd daarvoor op het matje geroepen door zijn werkgever. Lineker mag pas weer op tv verschijnen als er afspraken zijn gemaakt over zijn politieke uitingen. De Britse omroep wenst namelijk neutraal te zijn over politieke onderwerpen.

De reactie die volgde was door de BBC niet voorzien. Uit solidariteit besloten mede-analisten Ian Wright en Alan Shearer ook niet aanwezig te zijn in het programma en gaven meerdere oud-profs aan zich niet beschikbaar te stellen. Spelers en managers gaven ook geen interviews aan de BBC om zo niet in een lastige situatie gebracht te worden.

Wat volgde was een karig programma waar social media los op ging. Premier League-highlights bevatte enkel de beelden van de wedstrijden zonder commentaar en interviews. Kijkers geloofden niet waar ze naar zaten te kijken want zelfs op de tune van het programma werd bezuinigd.

Komende week is het nog maar de vraag of Lineker weer op tv te zien is. Overigens is het ook onduidelijk of het programma van zondagavond doorgang vind. Presentator Mark Chapman was zaterdag afwezig in de radioshow van de BBC en de vraag is of hij er zondag dan wel bij is. Vaste analist Jermaine Defoe heeft al aangegeven niet deel te nemen aan het programma.