Nieuws

BBC-soap krijgt vervolg: geen analisten en interviews na steun voor Lineker

BBC-soap krijgt vervolg: geen analisten en interviews na steun voor Lineker

11-03-2023 11:22

De BBC zal zaterdag geen interviews afnemen bij Premier League clubs. De Britse omroep heeft zich niet populair gemaakt na de rel die ontstond rondom presentator Gary Lineker.

Vrijdag werd bekend dat Lineker voorlopig niet meer te zien bij het BBC-programma Match of the Day na zijn kritiek op het asielbeleid van de Britse regering. De voormalig prof vergeleek het uitsluiten van illegale migranten met het beleid van nazi-Duitsland en kwam daar in eerste instantie zelf door onder vuur te liggen. De BBC stelde vervolgens dat Lineker weg zou moeten blijven bij het innemen van politieke stellingen en besloot dat de analist niet meer te zien zou zijn bij het voetbalprogramma. De omroep lijkt zich daarmee in de vingers te hebben gesneden. Mede-analisten Ian Wright en Alan Shearer besloten vervolgens uit solidariteit ook niet aanwezig te zijn bij de show.

De BBC heeft na alle commotie besloten om het programma zaterdag door te laten gaan, echter wel zonder presentator en analisten. "De focus zal liggen op de wedstrijdbeelden", aldus de BBC. De omroep koos er tevens voor geen interviewverzoeken in te dienen bij de Premier League. Onder meer Micah Richards, Jermaine Jenas en Alex Scott lieten ook weten dat de omroep hen niet hoeft te bellen om aanwezig te zijn bij het BBC-programma.