Ajax loopt in mes van uiterst effectief Union en is uitgeschakeld in Europa

23-02-2023 22:54 Laatste update: 23:00
5

Ajax is er donderdagavond niet in geslaagd een uitzege te boeken op bezoek bij Union Berlin. De Amsterdammers begonnen goed aan het duel, maar een combinatie van eigen fouten en een uiterst effectieve thuisploeg zorgden voor een uitschakeling in Europa.

Effectief Union straft Ajax

Ajax begon vol overtuiging aan het duel en Union besloot terughoudend te spelen. De Amsterdammers wisten in de openingsfase echter weinig kansen te creëren en zagen de thuisploeg na de eerste tien minuten ook op de helft van Ajax. Na twintig minuten viel de goal, ietwat tegen de verhouding in, voor Union. Calvin Bassey kreeg een bal op de arm na een hoekschop en de bal ging op de stip. Doelman Gerónimo Rulli kwam in de buurt, maar Robin Knoche schoot via Rulli en de paal binnen. Even later leek Ajax voor de 1-1 te zorgen, maar Kudus stond buitenspel.

De ploeg van John Heitinga ging na de teleurstellende tegentreffer op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg op slag van rust de deksel op de neus. Josip Juranovic besloot vanaf een meter of 20 uit te halen met een zwak schot, maar Rulli verkeek zich volledig op de bal. Union kwam daarmee op een 2-0 voorsprong te staan, waardoor een verder Europees avontuur lastig ging worden voor Ajax.

Met het beginnen van de tweede helft leek het scenario zeer grim voor Ajax, gezien de formidabele verdediging van Union, maar na enkele minuten was de aansluitingstreffer een feit. Mohammed Kudus frommelde knap een scherpe voorzet van Steven Bergwijn binnen waardoor de wedstrijd weer spannend werd. Ajax kon echter niet lang genieten van de voorsprong: minuten later kopte uitgerekend Danilho Doekhi de bal hard binnen en zorgde de Nederlander voor de 3-1.

Ingrijpen Heitinga geen effect

Heitinga greep in en bracht Brian Brobbey in het veld, maar Ajax leek moegestreden tegen het stugge Union. Kudus kreeg nog een enorme kans op de 3-2, maar zijn schot ging van dichtbij naast. Francisco Conceição en Lorenzo Lucca kwamen ook binnen de lijnen, maar konden het de verdediging van Union niet lastig maken. Becker zorgde nog bijna voor de 4-1, maar Rulli bood redding. De Nederlander werd daarna gewisseld.

In de slotseconde liepen de gemoederen nog hoop op en verloor onder meer Dusan Tadic zijn zelfbeheersing. Edson Álvarez moest zelfs met rood vertrekken omdat hij even aan het hoofd van een Union-speler zat.

Ajax speelde vorige week met 0-0 gelijk in Amsterdam en is door de nederlaag uitgeschakeld in de Europa League. PSV won eerder op donderdag met 2-0 van Sevilla, maar ging er in Spanje nog met 3-0 af en is ook klaar in het tweede toernooi van Europa.