AZ stelt teleur, Vitesse toont beterschap: ploegen starten 2023 met gelijkspel

07-01-2023 20:42
2

AZ en Vitesse zijn het nieuwe jaar begonnen met een gelijkspel. In het AFAS Stadion werd het 1-1 in een wedstrijd die vooral in de slotfase aantrekkelijk werd.

AZ kreeg na zeven minuten de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Carlens Arcus ging in de fout, waarna Vangelis Pavlidis op doel af kon en bijna profiteerde. De hoek was echter te lastig voor de Griekse spits. De thuisploeg was daarna dominant en kreeg via kersverse aanwinst Djordje Mihailovic de volgende kans van de wedstrijd. Vitesse-doelman Kjell Scherpen reageerde attent op een wippertje van de Amerikaan. Jens Odgaard was vlak voor rust nog dichtbij de openingstreffer, maar die viel niet.

Vitesse begon de tweede helft sterker en brak een paar keer gevaarlijk uit. De eerste grote Arnhemse kans kwam van de voet van Million Manhoef. Oog in oog met Hobie Verhulst faalde de jonge verdediger echter. Pavlidis deed dat later niet. Hij ramde de bal op fraaie wijze in het net. Even leek er nog sprake te zijn van buitenspel, maar de VAR gaf haar goedkeuring voor een Alkmaarse voorsprong. In de 87e minuut was het antwoord van de ploeg van Phillip Cocu daar. Invaller Mohamed Sankoh tikte bij de tweede paal de gelijkmaker binnen.

AZ staat na het resultaat op de vijfde plaats in de Eredivisie, met evenveel punten als FC Twente, PSV en Ajax. De twee laatstgenoemden komen later dit weekend nog in actie. Vitesse vinden we voorlopig terug op plek dertien.