Nieuws

Minder kijkcijfers voor Oranje dan gebruikelijk: 'Nog geen goed referentiekader'

Minder kijkcijfers voor Oranje dan gebruikelijk: 'Nog geen goed referentiekader'

05-12-2022 08:15

De kijkcijfers voor het Nederlands elftal vallen tot dusver tegen. Oranje bereikte zaterdag de kwartfinale van het WK ten koste van de Verenigde Staten, maar daar keken beduidend minder mensen naar dan in de vorige edities. 

Zaterdag tikte de teller 4.8 miljoen kijkers aan voor het duel met de VS. Ter vergelijking: in 2014 trok de achtste finale tegen Mexico acht miljoen kijkers, vier jaar later stond het getal op zes miljoen kijkers in het duel met Slowakije. 

Volgens Stichting Kijkonderzoek heeft dat met meerdere factoren te maken. "Het is voor het eerst dat een groot voetbaltoernooi in de winter plaatsvindt, dus in dat opzicht hebben we geen goed referentiekader", laat een woordvoerder weten aan het ANP. Men kijkt tegenwoordig nu eenmaal minder wedstrijden thuis, het marktaandeel van de kijkers is even groot als voorheen. 

Oranje treedt vrijdag op tegen Argentinië en dat wordt meteen de eerste grote test voor de ploeg. Bij een overwinning mag Oranje zich bij de laatste vier landen van het toernooi melden.