Interview

De Mos trapt op Oranje-rem: 'Hebben een zware eerste ronde, zijn slechts outsider'

De Mos trapt op Oranje-rem: 'Hebben een zware eerste ronde, zijn slechts outsider'

16-11-2022 12:00

Nederland zit met gastland Qatar, Ecuador en Senegal in de poule op het WK 2022. Op het oog lijkt het een relatief makkelijke opgave om tot de knock-outfase door te stoten, maar Aad de Mos houdt een slag om de arm. VoetbalNieuws sprak de oud-trainer over de WK-kansen van Oranje.

"We hebben een zware eerste ronde met hele vervelende tegenstanders", begint De Mos. "Vooral de eerste twee zijn heel vervelend. Tegen Senegal ga je het heel moeilijk krijgen. Dat is een heel frisse ploeg. Die Afrikanen zijn beuken van kerels en ze hebben een hele goede coach met Aliou Cissé. Ecuador is nog moeilijker. Als je in Zuid-Amerika veel punten pakt en vierde wordt, dan kan je wel iets. Die laten ook een land als Colombia achter zich."

Ondanks dat De Mos denkt dat het Nederlands elftal van bondscoach Louis van Gaal het lastig zal gaan krijgen, overheerst het gevoel dat Oranje de poule eenvoudig door zou moeten kunnen komen. "Dat is Nederland eigen. Daar luister ik niet naar. De meeste mensen kennen de ploegen niet en hebben ook geen helikopterview. Die kijken alleen maar naar de Nederlandse competitie en naar Engeland, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Senegal is gewoon heel lastig. Die hebben al eerder gestunt met de openingswedstrijd. Ze wonnen wel eens van Frankrijk."

Met de winnaar van de Afrika Cup (Senegal), de Azië Cup (Qatar) en de nummer vier van Zuid-Amerika (Ecuador) zal Oranje het simpelweg 'heel lastig' krijgen, verwacht De Mos. "Zeker. De openingswedstrijd van Qatar tegen Ecuador wordt heel belangrijk. Dan kan er gekeken worden welke kwaliteiten er in die ploegen rondlopen. De eerste wedstrijd tegen Senegal wordt vervolgens van groot belang."

Als Nederland doorstoot naar de knock-outfase, kan het weleens een mooi WK worden voor Oranje. "Nederland groeit wel als ze doorgaan. Dan worden ze wel beter, daar ben ik van overtuigd. Dat is de hand van Van Gaal die zichtbaar wordt. Nederland moet het wel van het voetbal hebben en niet van het werken." Ook externe factoren zullen volgens De Mos een rol gaan spelen op het WK. "Dat is in Qatar wel van belang, ook met de hoge temperaturen. Met alle omstandigheden daar is het belangrijk dat ze het van het voetbal moeten hebben. Dat zal alleen maar beter worden door de wedstrijden die ze samen spelen. Dan kan Nederland weleens de verrassing zijn tot de kwartfinale."

Toch denkt De Mos niet dat het Nederlands elftal een échte favoriet is. "Brazilië en Argentinië zijn titelkandidaten. Nederland is slechts een outsider nog na Spanje, Frankrijk en Duitsland."