Nieuws

Ten Cate begrijpt uitbarsting Schreuder: 'Ik heb dat boek bij Ajax ook gelezen'

Ten Cate begrijpt uitbarsting Schreuder: 'Ik heb dat boek bij Ajax ook gelezen'

17-10-2022 18:07 Laatste update: 18:08
1

Alfred Schreuder liet zich zondagavond gaan op het persmoment na de overwinning van Ajax op Excelsior. Henk ten Cate springt in de bres en stelt zestien jaar geleden hetzelfde te hebben ervaren als hoofdtrainer van de Amsterdamse club. 

Ten Cate schuift maandag aan bij de voetbalpodcast Kick-off van De Telegraaf. "Ik heb dit boek al eens gelezen in mijn Ajax-tijd als trainer. Als je integriteit wordt aangetast en mensen ten onrechte aan je twijfelen, dan kan ik me voorstellen dat je boos wordt en losgaat", stelt Ten Cate, die tussen 2006 en 2007 aan het roer stond bij de koploper. "Als je integriteit op het spel staat, moet je reageren. Je hoeft niet alles te accepteren. Ook niet als trainer van Ajax, die geacht wordt een stalen pantser te hebben."

Schreuder stelde tijdens zijn uitbarsting onder meer dat hij zelf alle beslissingen neemt en dat het tegenwoordig normaal is dat zaakwaarnemers een vinger in de pap hebben bij de club. "Je kan discussiëren of dat handig is, maar dat zaakwaarnemers een rol spelen bij het aantrekken van spelers is niet raar. In mijn tijd bij Ajax had Rob Jansen een contract voor vijf of zelfs tien jaar om zaken te doen voor Ajax. Dat doe je als de nodige knowhow mist en de contacten ontbreken in de organisatie", stelt Ten Cate. 

De voormalig trainer van Ajax denkt dat Schreuder de dupe is van de gebrekkige organisatie van de club. "Ik weet wel zeker dat Alfred slachtoffer is van de organisatie en dat hem dat parten speelt. Niemand is krachtig genoeg om de nieuwe hoofdtrainer uit de wind te houden. Zoals Overmars deed bij Ten Hag toen hij in zijn eerste half jaar zwaar onder vuur lag bij Ajax. In mijn tijd kreeg ik geen steun van Martin van Geel met wie ik geen goede relatie had. Dat maakt je als trainer kwetsbaar", luidt het oordeel.