Nieuws

Dit zegt Sturing over de puntenstraf van Vitesse en de resterende duels

Dit zegt Sturing over de puntenstraf van Vitesse en de resterende duels

22 april - 09:30

Het doek is gevallen voor Vitesse. De Arnhemmers kregen een enorme puntenstraf en staan op -1 punt in de Eredivisie. Trainer Edward Sturing degradeert daarmee met zijn ploeg richting de Keuken Kampioen Divisie. Wat zegt Sturing over de degradatie en het resterende programma? VoetbalNieuws.nl zet zijn uitspraken op een rij.

Op vrijdagmiddag kreeg Vitesse de uitslag van de licentiecommissie van de KNVB. Het was een kiezelhard oordeel en de Arnhemmers kregen achttien punten in mindering. De hoogste puntenstraf ooit, maar de club kreeg de licentie voor het komende seizoen wel. 'De spelers van Vitesse zijn vrijdag via een groepsapp op de hoogte gebracht van de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie door de gigantische puntenstraf die de club heeft gekregen vanwege overtredingen van het licentiereglement', schrijft De Telegraaf. De krant weet ook te melden dat alle spelers het gehele weekend vrij hadden gekregen en zij zich op maandag pas weer hoeven te melden.

Wat zegt Sturing over de degradatie van Vitesse en het resterende programma?

"Degradatie is altijd onbevredigend, hoe het ook gebeurt. Eerlijk gezegd had ik al wel rekening gehouden met een puntenstraf, dat hebben andere clubs eerder ook al meegemaakt", zegt Sturing tegen De Telegraaf. "En ook zonder die puntenaftrek zou het heel moeilijk zijn geweest om nog aan degradatie te ontkomen. Het is natuurlijk voor de club wel heel vervelend dat het op deze manier gebeurt. Maar we moeten de schuld bij onszelf zoeken, we hebben het als club gewoon niet goed gedaan. Dan is het terecht dat je daarvoor wordt gestraft."

Hoewel Vitesse komend seizoen de licentie behoudt geeft dat nog altijd geen garantie dat de club lang blijft bestaan. De huidige problemen bestaan nog altijd en dat beseft Sturing zich ook. "We hebben bij de club mooie tijden meegemaakt. Bijvoorbeeld ook het kampioenschap in 1989. Daar denk je dan wel even aan. Het is heel zuur wat we nu meemaken, maar het is een optelsom van jaren. Het zat al langere tijd niet goed en dat is nu geëxplodeerd. Het belangrijkste is dat we de komende tijd de licentie behouden. Als het bij degradatie blijft, dan kunnen we in de toekomst weer terugkeren. Maar we moeten de club niet verliezen. Dat zou een ramp zijn."

Eerder zei Sturing al dat als spelers niet meer willen spelen, hij ze niet meer zal opstellen en tegen de krant herhaalt hij dat statement. Daarnaast wil de trainer van Vitesse de resterende wedstrijden niet geheel de handdoek in de ring gooien. "Dat zijn we verplicht naar onze supporters. Of dat er veel zijn of weinig, doet er niet toe. Al zouden er tien op de tribune zitten. Als spelers zich daar niet meer voor kunnen motiveren, dan moeten ze zich maar melden. Dan spelen ze niet meer. Ik wil er alles aan doen om zo goed mogelijk te presteren in die laatste vier wedstrijden.