Nieuws

Vitesse niet alleen: deze clubs kregen ook te maken met puntenaftrek in de Eredivisie

Vitesse niet alleen: deze clubs kregen ook te maken met puntenaftrek in de Eredivisie

19 april - 20:11

De KNVB heeft Vitesse met achttien punten in mindering gestraft. Hierdoor zal de Arnhemse club, die al als hekkensluiter gold, gaan degraderen. Vitesse is niet de enige club die punten moest afstaan als straf. VoetbalNieuws neemt de overige slachtoffers met je door!

FC Twente twee keer de klos

Een van de meest bekende gevallen van puntenaftrek vonden plaats in 2015 en 2016. FC Twente kreeg in die jaren maar liefst drie keer drie punten in mindering vanwege financiële onregelmatigheden. Dit was onderdeel van een reeks sancties die ook zelfs bijna leidde tot een verplichte degradatie. In het seizoen 2014/15 kreeg Twente zes punten aftrek en eindigde zo als nummer tien met 43 punten. Een seizoen later was het weer raak en kregen de Tukkers drie keer munten in de minderen. Daardoor eindigde het met veertigpunten als nummer dertien. In 2018 degradeerde Twente zelfs voor één seizoen naar de Eerste Divisie.

Zware straffen in 2010

In het seizoen strooide de KNVB met behoorlijke straffen. Zeven clubs, waarvan zes in de Eerste Divisie, kregen te maken met puntenaftrek. Zo kreeg AGOVV zelfs in totaal negen punten in mindering. MVV moest het seizoen zelfs met -8 beginnen, Almere City met -6, BV Veendam met -4, Cambuur met -3, Fortuna Sittard met -2 en PEC Zwolle met -4. Later was werden ook FC Dordrecht (-4) en RBC Roosendaal (-3) bestraft. In de Eredivisie was NAC Breda de klos, dat één punt moest inleveren.